Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

7 корисних порад для боротьби з порушеннями сну

7 корисних порад для боротьби з порушеннями сну
 

І ви рахуєте зірки ночами? Страждаєте останнім часом від безсоння? Недолік сну погано впливає на наше здоров'я і самопочуття. Середньостатистичній дорослій людині необхідно не менше 7 годин безперервного сну на добу, щоб мозок встигав здійснювати всі свої регулюючі і відновні функції – це, власне, і впливає на наше самопочуття і бадьорість вранці.



Від недосипання людина стає нервовою, неуважною, падає продуктивність її роботи, а також значно підвищується ризик появи у неї різних захворювань. Тому, якщо ви не висипаєтеся або страждаєте від безсоння, цю проблему не можна пускати на самоплив. Ми пропонуємо вам декілька простих порад, які допоможуть налагодити режим сну.

Як боротися з порушеннями сну

1. Спіть в один і той самий час кожен день. Ця проста порада допоможе налагодити режим сну і впоратися з безсонням. Звичайно, якщо у вас ненормований робочий графік, вам може бути складно лягати щодня в один і той же час. Але зробіть для цього все можливе, зробіть сон пріоритетним. Таким чином, у вас швидко виробиться внутрішній графік, за яким організм буде сам знати, коли вам потрібно лягати спати. Вирушаючи в ліжко, ви будете швидко засинати і легко прокидатися вранці. Не робіть виключень по вихідних і святах, засинайте і прокидайтеся в чітко встановлений час – тільки так ви зможете позбутися від порушень сну.

2. Створіть сприятливі умови для сну. Середа, що вас оточує, повинна сприяти здоровому сну. Намагайтеся спати в тихій, темній, прохолодній і добре вентильованій кімнаті. По максимуму захистіться від сторонніх звуків, закрийте двері в кімнату, щоб вас ніхто не турбував. Попередьте всіх членів сім'ї, що під час сну вас не повинні турбувати. Ваше ліжко повинно бути зручним – не надто м'яким і не занадто жорстким; подушка – якісною; постільна білизна та ковдра – чистими і свіжими.

3. Вимкніть всі гаджети. Сьогодні гаджети є невід'ємною частиною нашого життя, і користуватися смартфоном, планшетом або ноутбуком в ліжку перед сном – для багатьох з нас справа звична. Але ця звичка шкодить нашому сну. На відміну від паперових книг (які можна читати перед сном), гаджети випромінюють світло. Це світло, потрапляючи в очі, збуджує оптичні нерви, що в підсумку заважає нам заснути. Якщо ви хочете скористатися гаджетом перед сном, не робіть цього в ліжку і в темряві. А як тільки ви вирішили лягати спати, вимкніть всі електронні пристрої і поставте їх подалі від ліжка, щоб ви не могли до них дотягнутися.

4. Займайтеся спортом щодня. Це допоможе знизити рівень стресу і поліпшити кровообіг до всіх органів вашого тіла. Однак, тренуватися потрібно в міру і завчасно, адже фізична активність перед сном може стати причиною безсоння. Знайдіть час тренуватися вранці або ввечері після роботи, і ви станете не тільки міцніше спати, але і незабаром відчуєте себе набагато краще і здоровіше.

5. Обмежте вживання кофеїну та алкоголю (а також куріння). Як відомо, кофеїн збуджує нервову систему, робить нас більш бадьорими, активними, уважними. Відповідно, після вживання кофеїну набагато складніше заснути. Невелика порція алкоголю може допомогти заснути, але після нього ви будете прокидатися приблизно кожні півтори години, що робить навіть тривалий сон практично марним. Куріння також може заважати заснути, тому від цієї шкідливої звички вам також варто позбутися (або хоча б звести її до мінімуму). Кожна сигарета підвищує рівень нікотину в організмі, який має стимулюючу дію і може викликати безсоння.

6. Не переїдайте перед сном. Не переїдайте на вечерю і вечеряйте хоча б за годину до сну, а краще – ще раніше. З'їдаючи занадто багато на вечерю, ви перевантажуєте травну систему, яка не може впоратися з таким завданням до сну. У підсумку, їжа перетравлюється і під час сну, що цілком може стати однією з причин безсоння. Подбайте про те, щоб у вашого організму був час переварити з'їдене до того, як ви будете лягати спати.

7. Розслабтеся перед сном. Не займайтеся активною діяльністю перед тим, як лягти спати. Дайте собі час розслабитися - полежіть у ванній або перед телевізором, почитайте книгу або послухайте музику, можете прогулятися на свіжому повітрі. Загалом, постарайтеся по-справжньому розслабитися, і ви швидко і міцно заснете.

Автор: Сальнікова Анна
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас