Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Обережно - кліщі! Як вберегтися від небезпечного укусу? (Частина 1)

Обережно - кліщі! Як вберегтися від небезпечного укусу? (Частина 1)
 

Літо – пора, коли нам хочеться більше часу проводити на природі. Пікніки, кемпінг, прогулянки в парку чи лісі, ігри на свіжому повітрі, піший туризм… Коли ж іще буде нагода здійснити давні плани? Але, насолоджуючись усіма перевагами літнього відпочинку на природі, будьте пильними, особливо, якщо з Вами діти. Остерігатися потрібно кліщів, які переносять багато небезпечних захворювань, серед яких: кліщовий енцефаліт, іксодовий кліщовий бореліоз та ін.



Кліщі, які люблять сиру і вологу місцевість, обирають лісисті зони, де росте висока трава, кущі. Зараз вони є особливо активними (пік активності припадає на кінець травня - червень; другий пік активності – початок вересня). Кліщі атакують, коли ми проходимо мимо кущів та дерев, торкаючись їх гілок, чи сидимо в траві. Вони можуть прикріплюватись до одягу, а вже через деякий час присмоктуються до тіла (адже є дуже повільними). Також, вони можуть потрапити до нашої оселі разом із букетом квітів, їх може принести в дім собака (чи інша тварина).

Як вберегтися?

Збираючись на відпочинок у потенційно небезпечні зони (парк, ліс і т. п.), одягніть світлий одяг (на якому Ви швидше помітите кліща).

До речі, як його впізнати? – Кліщ має коричневе, або чорне забарвлення, іноді з червоним обрамленням по периметру, тіло його овально-сплющеної форми, звужене попереду.

Отже, обираємо світлий одяг, з довгими рукавами та штанинами, який щільно прилягає до тіла, на голову – обов’язково капюшон чи панамку. Періодично перевіряйте себе та дітей, чи, бува, не стали жертвою кліща, особливу увагу звертайте при огляді на зону шиї, вушні раковини, пахову область, пупок, тобто ті ділянки, де шкіра особливо ніжна. «Полюбляють» кліщі присмоктуватись і у волоссі. Після повернення до дому ще раз ретельно огляньте себе та рідних, передивіться одяг, речі, які Ви мали із собою на відпочинку.

Також, для захисту від кліщів можна використовувати спеціальні засоби, які продаються в аптеці.

Як діяти, коли кліщ все-таки вкусив, читайте у продовженні статті.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас