Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Літні канікули: чи має дитина дотримуватись розпорядку дня?

Літні канікули: чи має дитина дотримуватись розпорядку дня?
 

Літо – довгождана пора усіх школярів, пора найдовших канікул! Можна відпочити, насолодитися свободою, досхочу награтися, зайнятися тим, на що раніше завжди бракувало часу, а ще… нарешті відіспатися.

Часто батьки задумуються, у якому форматі мають проходити літні канікули: дати дитині повну свободу, нехай відпочиває як сама знає, чи, все ж, продовжувати наполягати на дотримуванні певного режиму дня, тобто режиму праці і відпочинку, сну і т. д. З одного боку, ми хочемо, аби діти максимально насолодилися довгожданими канікулами, не бажаємо нав’язувати жодних правил, з іншого боку – розуміємо, що рано чи пізно літо закінчиться і знову потрібно буде іти до школи, входити в звичний режим. То чи не ускладнюємо ми собі життя, відмовляючись на час літніх канікул від будь-якого режиму дня? Адже період адаптації буде потім тим складнішим, чим більш невпорядкованим є розпорядок дня дитини під час літніх канікул.

Ви вже мали змогу прочитати у наших попередніх статтях (на тему виховання дітей) про важливість послідовності у цьому непростому процесі – процесі виховання. У даному питанні (дотримання дисципліни і розпорядку дня навіть на літніх канікулах) роль послідовності знову виходить на передній план. Забезпечуючи дітям послідовність і чітку структуру – допомагаємо їм вирішити та оминути багато проблем, зокрема уникнути зайвого стресу, сварок та суперечок. Чіткість, зокрема й у розпорядку дня дитини, дає їй комфортне відчуття передбачуваності, безпеки, яке запобігає перетворенню щоденних обов’язків на боротьбу між батьками і дитиною.

Звісно, все це не означає, що влітку дитина повинна продовжувати прокидатись ранесенько (хоча, деяким дітям подобається прокидатися рано, це не створює для них дискомфорту), чи лягати строго-настрого о 21.00. Важливо, щоби режим існував, тобто щоби ті самі дії: пробудження, прийом їжі, гігієнічні процедури, гра, відпочинок, вкладання до сну, - відбувалися у певній послідовності і приблизно у той самий час.

Влітку, наприклад, Ви можете розробити разом з дитиною «полегшений» розпорядок дня, в якому більше часу відводитиметься відпочинку, грі, сну (якщо дитина цього справді потребує, адже не забувайте, що спати занадто довго теж недобре, потім весь день дитина може почуватися мляво, знесилено). Але в цьому розпорядку не мають зникати такі пункти, як навчання (наприклад, читання літератури, заданої на літні канікули, заняття з математики чи іноземних мов і т. ін.), допомога батькам, виконання своїх обов’язків (застеляння ліжка, прибирання у кімнаті, догляд за домашніми улюбленцями, допомога на кухні і т. ін.). Також, пам’ятайте, що у літньому розпорядку дитини значну частину мають займати активні ігри, заняття спортом, прогулянки. Тільки при послідовному дотриманні таких правил, Вам вдасться уникнути важкого періоду адаптації у вересні зі сльозами і скандалами.

Щоби випрацювати з дитиною такі рутинні правила, спершу потрібно буде докласти зусиль. Сядьте разом і обговоріть новий розпорядок щоденних справ, будьте рішучими, але налаштованими позитивно. Після розмови, розпочинайте втілювати план у життя, аж поки не досягнете результату.

Можна, також, зафіксувати літній розпорядок дня на папері (у вигляді яскравої таблиці, чи просто переліку справ, чи в інший спосіб), а потім повісити його у дитячій кімнаті, щоби дитина щодня мала перед очима усі «затверджені» домовленості. Не забувайте частіше нагороджувати дитину похвалою за усі виконані завдання, обов’язки!

Звичайно, неможливо завжди дотримуватись встановленого розпорядку на 100%, різне може трапитись, але дуже важливо слідувати йому настільки строго, наскільки це можливо.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас