Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

«Не хочу до школи!..»

 «Не хочу до школи!..»
 

Дитина не хоче йти до школи, готова придумати сто причин, аби хоча б день посидіти вдома? А часом і майбутній першокласник із сумом в очах вимовляє несподіване «ні» на запитання: «Чи хочеш ти до школи?». Така ситуація стала вже майже типовою. Задумайтесь самі: навчальні програми перевантажені, кожного року відбуваються якісь зміни, реформи проводять заледве не кожного семестру, з’являються нові складні предмети, збільшується кількість уроків і т.п.


Як батьки можуть допомогти своїй дитині подолати страх перед школою, вселити впевненість у своїх силах і віру в те, що все вийде? Як навчити школяра правильно розприділяти свій час і все встигати?

Часто страх перед школою, невпевненість в собі і своїх силах прищеплюють саме батьки школяра. Ви маєте розуміти, що постійна критика (за найменший огріх у письмовій роботі, неправильно прочитане речення, низьку оцінку) – ні до чого доброго не приведе. Дитина боїться не виправдвти батьківських очікувань, постійно перебуває у напруженні і від цього рівень успішності ще більше знижується. Було б непогано помічати і успіхи, які, звісно, також є у Вашої дитини! Підбадьорте, похваліть: «В тебе сьогодні вийшло вже краще ніж вчора!». Це заохотить, додасть впевненості у свої силах.

Часто діти не вміють правильно розподілити свій час, не встигають виконати усі завдання, через це втомлюються і опускають руки. Допоможіть дитині у цьому. Виробіть чіткий режим. Нехай розумова праця чергується з фізичною (наприклад, попросіть дитину прибрати в своїй кімнаті), і не забувайте про відпочинок і гру. Можна навіть повісити складений розпорядок на стіні у дитячій кімнаті.

Коли дитина виконує домашнє завдання, постарайтеся бути поруч, але не «загрозливо стояти над головою», строго засуджуючи за кожну помилку, а просто бути «в зоні досяжності», аби при потребі дитина могла звернутися до Вас за допомогою, порадою, підказкою. Так Ви будете мати змогу контролювати процес, слідкувати аби дитина не відволікалася, допоможете ефективно справитися з завданням.

Не використовуйте образливих слів, характеризуючи успіхи дитини. Замість: «Нечепура! Подивись, скільки помилок, як неакуратно ти пишеш в зошиті» скажіть, наприклад: «Ти сьогодні, мабуть, не дуже старався, вийшло неохайно. Думаю, завтра ти краще старатимешся!».

Не порівнюйте успіхи дитини з успіхами її брата (сестри), однокласників чи знайомих. Тут навіть зайвим буде говорити про наслідки, не важко здогадатися, до чого це призведе.

І на останок: не вимагайте від дитини неможливого. Сьогоднішньому школяреві й так не легко живеться =) Ви, звісно, хочете для своїх дітей найкращого, дбаєте про їхнє майбутнє, освіту. Але часом батьки перегинають палку, записуючи школяра одночасно на курси французької, гімнастику, у музичну студію і т.п. Не можливо встигати все, то, може, краще робити менше справ, але більш якісно?

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас