Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому зникає грудне молоко?

Чому зникає грудне молоко?
 

На сороковий тиждень року (припадає на серпень) відзначають Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування. Дата обрана не випадково, сороковий тиждень символізує вагітність жінки, яка триває стільки ж часу.



Безперечно, необхідно більше говорити про грудне вигодовування, про те, як його грамотно організувати, підтримувати, як боротися з проблемами, що можуть виникати в процесі, бо переоцінити переваги грудного молока для здоров’я і розвитку дитини просто неможливо. І саме під час відзначання Міжнародного тижня підтримки грудного вигодовування є нагода вкотре зупинитися на цих актуальних проблемах.

Одне з питань, яке часто виникає у мам, які годують груддю: "Чому молоко зникає?", дитина починає недоїдати, мама, звісно, звертається за допомогою до сумішей та пляшечок, і тут приходить кінець грудному вигодовуванню.

Проте, Ви маєте знати: якщо дитина активно смокче груди, робить це не за годинами, а "на вимогу", - молоко зникнути не може. Жіночий організм так влаштований: що більша потреба в грудному молоці, то більше його прибуває.

Але є так-звані лактаційні кризи: перша виникає, як правило, у перші десять днів після пологів, поки організм жінки перелаштовується з одного гормонального режиму на інший. Друга криза найчастіше стається приблизно на другому місяці після народження дитини.

Причиною таких проблем зазвичай є нечасте прикладання маляти до грудей, внаслідок чого порушується вироблення пролактину (гормону, який регулює лактацію). Тому, якщо Ви помітили, що молока меншає, наступає лактаційна криза, замість того, щоби підключати на допомогу пляшечку з сумішшю, прикладайте дитину до грудей частіше, стимулюючи тим самим його вироблення. Обов'язковим є в таких випадках і збереження нічного годування, адже пролактин найбільш активно виробляється вночі.

Також майте на увазі, що проблеми з виробленням грудного молока можуть виникнути, якщо жінка часто нервує, має якісь переживання, адже адреналін, що виробляється внаслідок стресу, гальмує утворення молока. Аналогічно негативним чином на вироблення грудного молока можуть впливати погане (неповноцінне) харчування, хронічна втома, приймання деяких ліків та ін. Проте, все це можна виправити та відновити лактацію.

Будьте наполегливими, Ви маєте твердо вирішити, що будете годувати груддю, а якщо виникають якісь проблеми – не впадайте у відчай, а кваліфіковано їх вирішуйте. Тоді молока завжди вистачатиме, а Ваша дитина ростиме здоровою та щасливою!

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас