Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиваємо дитячу пам´ять: 9 корисних порад для школярів

Розвиваємо дитячу пам´ять: 9 корисних порад для школярів
 

Гарна пам'ять важлива для дитини як у повсякденному житті, так і в навчанні. Вона сприяє кращій успішності в школі і є одним з головних аспектів при оцінці дитячого інтелекту. Розвиваючи пам'ять дитини, ви полегшите навантаження, яку вона щодня отримує в школі, і, можливо, в результаті їй стане вчитися набагато цікавіше. У цій статті ми розповімо вам, як розвинути пам'ять дитини і як допомогти школяру краще запам'ятовувати навчальний матеріал.

9 способів розвитку дитячої пам'яті

1. Переконайтеся, що ваша дитина дійсно розуміє те, що повинна запам'ятати. Розуміння теми – це півшляху до її запам'ятовування. Навчіть дитину ставити запитання викладачеві, якщо їй щось незрозуміло або вона не впевнена, що зрозуміла все правильно.

2. Щоб запам'ятати щось точне, як наприклад ім'я або математичну формулу слово в слово, запропонуйте дитині придумати простий віршик чи пісеньку з цією інформацією. Так як люди краще запам'ятовують музику і поезію, наклавши факти на певний мотив, ви допоможете дитині швидше їх запам'ятати.

3. Якщо дитина ще не готова до інформації, яку має вивчити, допоможіть їй зацікавитися даною тематикою. Знайдіть цікаві книги, історії, відеоролики, фільми або музику, відвідайте музей або галерею – подумайте, що б могло по-справжньому зацікавити вашого школяра. Якщо дитина захопиться даною тематикою, вона буде запам'ятовувати нову інформацію набагато швидше.

4. Переконайтеся, що ваш школяр спочатку вчить те, що йому потрібно запам'ятати надовго.

5. Якщо можливо, змушуйте дитину використовувати уявні образи для кращого запам'ятовування інформації. Запропонуйте їй закрити очі і уявити картинку в мозку. Просіть дитину візуалізувати інформацію, представлену в книзі або зошиті і побачити головне – те, що, наприклад, підкреслено.

6. Навчіть дитину приводити власні приклади або придумувати ілюстрації. Коли дитина створює свою систему організації (робить замальовки, виділяє заголовки та тези іншим кольором, подає інформацію в діаграмах і графіках для кращого запам'ятовування), нова інформація буде ставати для неї більш упорядкованою і простою для запам'ятовування.

7. Допоможіть дитині скласти список ключових слів і термінів, які пояснюють певну тему. Потім побудуйте асоціації в заданій темі на основі цих слів. Чим більш виразними будуть асоціації, тим простіше буде запам'ятати дану інформацію.

8. Просіть дитину переказувати вам інформацію, яку вона намагається запам'ятати, не користуючись шпаргалками. Ні ви, ні дитина не дізнаєтеся, наскільки вона запам'ятала матеріал, поки вона не спробує його розповісти. Після цього школяр повинен довчити те, що забув при переказі і спробувати знову – і так, поки не запам'ятає все, що потрібно.

9. Навчаючись по книзі або зошиту, школяр повинен прочитати весь матеріал від початку до кінця, а потім сфокусуватися на найважчих моментах.

Автор: Сальнікова Анна
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас