Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Нова школа – нові турботи, або як вести себе батькам сучасних школярів

Нова школа – нові турботи, або як вести себе батькам сучасних школярів
 

Наближається 1 вересня. Першокласники чекають на нього з натхненням, а батьки – з тривогою. В останні роки встановилася стійка тенденція до нововведень в шкільній програмі з першого вересня. Саме це найбільше насторожує батьків.

Нова школа – проблеми старі

Школа – це система, яка постійно змінюється, іноді поступово, а буває і кардинально. Зараз кардинальних змін батьки очікують з острахом. Мало того, що ми живемо в епоху божевільного прогресу, так ще й змінюються і самі знання, і методи навчання:

• що раніше було важливим – зараз не застосовується;

• події і закони в різних предметах розглядають з іншого боку;

• мудрість поколінь не потрібно вчити роками, все в інтернеті можна почитати за необхідності.

Батьки не встигають адаптуватися, що викликає занепокоєння і страх. А ці іспити, а швидкісне вивчення матеріалу, а вчителі, які самі слабо орієнтуються... Взагалі-то, в такому потоці думок батьки не можуть адекватно визначити, чи на краще ці зміни. Одне можна сказати точно: якою б не була сучасна школа і її ультранові методики навчання, реальні зміни починаються з викладача.

Чудово, коли вчителі молоді, лабільні, добре підготовлені, люблять дітей і обожнюють свою роботу, креативні і творчо налаштовані. Можна пріоритети якостей міняти місцями або назвати ще десяток, але вчителі повинні хотіти розвиватися – тільки тоді батьки зможуть бути впевнені в якісній освіті, а діти будуть із задоволенням вчитися. Саме це хочеться бачити головним завданням нової освітньої системи.

Діти нового покоління

Вчені відзначають винятковість нового прогресивного покоління дітей. Його ще називають поколінням «Z». Діти цього покоління народилися в еру гаджетів, інтернету, соціальних мереж. Вони часто спілкуються в інтернеті, а фізична ізоляція спілкування накладає свій відбиток.

У дітей змінена форма отримання інформації. Можна навіть сказати, що в своїй більшості вони – самоучки, адже не всі батьки і навіть вчителі можуть похвалитися глибокими знаннями в комп'ютерній сфері. А як можна вчити тому, чого не знаєш?

Ось діти і розвиваються в напрямку, який визначають самі. Пріоритет для них становить вивчання речей, що приносить задоволення. Адже стара система освіти не здатна задовольнити дитячі потреби.

Сучасні успішні вчителі – ті деякі з величезної кількості, які володіють такими якостями, як здатність швидко і критично мислити, швидко засвоювати новинки прогресу, орієнтуватися в зміні інформації, творчо підходити до вирішення проблем, вміти доступно пояснити інформацію. Адже діти нового покоління володіють іншою формою пам'яті – трансактивною: вони запам'ятовують не саму інформацію, а те, як її знайти.

Поради батькам школярів нового покоління

На початку року на учнів лягає велике навантаження – необхідно швидко адаптуватися і включитися в роботу. Батьки ж замість створення спокійної, комфортної атмосфери для адаптації, надто переймаються через різкі великі навантаження в школі і починають підганяти дітей. Від цього першокласники тільки більше нервують і засмучуються. Ось деякі поради психологів, які, можливо, допоможуть батькам і заспокоять їх:

• Постарайтеся трохи знизити планку оцінок і спокійніше ставитися до них. Діти відразу не розуміють цінності оцінювання, а ось упор, зроблений на якості навчання, буде корисний у майбутньому.

• Намагайтеся поступово навантажувати дітей кількістю відвідуваних гуртків і секцій, адже через перевантаження може страждати дитяча психіка.

• Сучасна школа йде до створення можливостей домашнього навчання. Перш ніж робити такий вибір, батькам варто зважити всі його позитивні і негативні сторони, адже така система підходить далеко не всім.

• Якщо ви все ж вибрали шкільну освіту, то намагайтеся не підробляти домашнім учителем. Справа в тому, що сама методика викладання сильно змінилася з ваших часів, так і вам, і дитині буде складно знайти порозуміння.

• Підтримуйте свою дитину, адже вона унікальна, допомагайте їй в самореалізації, не нав'язуючи власних мрій.

• Полюбіть дитину такою, якою вона є, і це допоможе їй правильно розставити пріоритети в співвідношенні своїх сильних і слабких сторін.

• У вихованні частіше застосовуйте ласку і більше спілкуйтеся – так можна досягти набагато більших результатів.

І на закінчення слід пам'ятати, що одна з найефективніших порад психологів – це рекомендація створити домашню команду. Адже шкільні нововведення змушують вчитися новому і батьків. А командна робота над спільними проектами не тільки зближує сім'ю, а й допомагає дитині досягти успіху і розкритися. Адже в дітях слід виховувати сміливість, а вона приходить з успіхами, упевненістю в праві на помилку і батьківською підтримкою.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас