Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

«Танцюючі» букви, або якщо з письма знову «двійка»

«Танцюючі» букви, або якщо з письма знову «двійка»
 

В дитини проблеми з письмом? Букви то дуже великі, то надто малі, «танцюють» в усі боки, розвернуті в іншу сторону, наче в дзеркальному відображенні, помилка на помилці? Усе це дуже засмучує батьків, які сподівалися, що їхнє чадо приноситиме зі школи (тим паче в першому класі!) одні «п’ятірки». А ще більше, повірте, це засмучує самого школярика, адже він й так отримує своє від вчителя, можливо й однокласники глузують з нечупарного почерку, а в дома ще й батьки сварять. Для малої дитини – це великий стрес, у неї опускаються руки. Потрібна допомога, в першу чергу – батьківська.



Дитину дуже засмучують невдачі у школі, тому найперше – вона має повірити у свої сили. Принизити дитину, її гідність – найгірше, що Ви можете зробити. Краще розберіться, в чому причина таких проблем. До речі, пускати все на самоплин, надіючись, що «якось воно буде», підросте – навчиться рівно і грамотно писати, - теж не можна. Психологи підкреслюють, що до кінця першого класу дитина має опанувати навички правильного письма.

Причиною проблем із письмом, коли букви нерівні, повернуті в різні сторони, присутні зайві штрихи, - зазвичай є порушення дрібної моторики рук. Замість того, щоби лаяти дитину за нерівно написаний рядок, запропонуйте разом скласти мозаїку, зліпити щось із пластиліну, зробити цікаву аплікацію, зібрати конструктор, розфарбувати малюнок, або намалювати власний. Ви не лише весело проведете час, а й працюватимете над розвитком дрібної моторики. Потрібно, також, вчитися орієнтуватися в просторі: запропонуйте дитині написати букву «а» в правому куті аркуша, внизу по-центру і т. д. Пограйте з м’ячем, або надувною кулькою: нехай дитина підкине м’ячик за Вашим проханням вгору, вперед, назад…

Коли Ви займатиметесь із дитиною, вправлятиметесь у письмі, створіть доброзичливу, спокійну атмосферу, не нагнітайте обстановку, не нависайте загрозливо над головою школяра, не квапте, не дорікайте. Нехай дитина повільно виводить кожну букву, а Ви звертайте увагу на розташування частин кожної з них, напрямок штрихів, нехай малюк робить все повільно, усвідомлено. Ускладнюйте завдання лише після того, як успішно виконано більш просте. Коли дитина помилилася – похваліть за старанність, але вкажіть на помилку, щоби вона не «завчила» неправильне написання.

Пам’ятайте, що дитина ще не може концентруватися протягом тривалого часу, безперервне заняття не може тривати довше 15 хвилин, після цього нехай школярик відкладе ручку, трохи відпочине, можна проаналізувати, що вже вдалося засвоїти, яких успіхів досягнуто.

Успіху Вам і терпіння!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас