Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Якщо розбився термометр

Якщо розбився термометр
 

Ми добре знаємо, що ртуть є високотоксичним металом, і коли трапляється так, що розбився термометр, не завжди знаємо, як правильно діяти, як маємо прибрати ртуть, починаємо панікувати. Небезпека ще й в тому, що пари ртуті не мають ані смаку, ані запаху, тому важко визначити, чи ртуть прибрана повністю. Звісно, від одного термометра гострого отруєння не буде, але все одно маємо знати елементарні правила того, як правильно прибрати ртуть.



Отже, якщо розбився термометр і вам потрібно прибрати ртуть, найперше одягніть гумові рукавички, в процесі прибирання слідкуйте, щоби речовина не попадала на оголені ділянки шкіри. Також після того, як стався інцидент, зведіть до мінімуму переміщення по території, де може бути ртуть, аби не рознести її на підошвах по усьому дому. Дрібніші кульки ртуті зручно зібрати за допомогою шприца (як варіант – гумової груші), також можна скористатися лейкопластиром, до якого кульки ртуті швидко прилипнуть. Крупніші кульки зберіть за допомогою мокрої ганчірки.

Зібрану ртуть помістіть в ємність з водою, яку слід щільно закрити – так вона не буде випаровуватись. Обов’язково добре провітріть приміщення, в якому сталася «аварія», а місце, де розлилася ртуть, обробіть розчином хлораміну (який окиснить цей метал). Можна також приготувати гарячий мильно-содовий розчин: на літр води - 30 г соди і 40 г натертого мила. Одяг, взуття, гумові рукавички, словом всі предмети, які контактували з ртуттю краще викинути, не варто прати, або чистити їх.

Зважте: прибираючи ртуть з розбитого термометра, не можна користуватися пилососом чи віником, адже таким чином ртуть просто розлетиться на дрібніші кульки, розпорошиться в повітрі.

Отруєння випарами ртуті має наступні симптоми: дратівливість, швидка втомлюваність, зниження пам’яті, головні болі, легке тремтіння рук (адже ртуть найперше вражає нервову систему).

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас