Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Нежить: правила лікування

Нежить: правила лікування
 

Нежить – неприємна недуга, яка особливо набридає нам в холодну пору року. Дехто не вважає нежить хворобою і просто ігнорує його, абсолютно не застосовуючи будь-якого лікування, мовляв: само-собою пройде; інші ж, навпаки, при перших ознаках нежитю починають активно закапувати в ніс судинозвужувальні краплі, очікуючи миттєвого лікувального ефекту.



Як правильно лікувати банальний нежить? Виявляється, і тут є свої премудрості, особливі правила. Адже, зазвичай, ми лікуємось від застуди вдома, не звертаючись за допомогою до лікарів, а в таких випадках важливо не нашкодити.

Найперше, давайте розберемося: як виникає нежить? Функцією слизової носа є зігрівання та зволоження повітря, яке ми вдихаємо. Саме слизова носа першою зустрічає бактерії, які «завітали» в наш організм. Віруси мають здатність пересушувати слизову, захисний секрет стає густим, він нагромаджується у задній частині носа і починається нежить.

Найефективніший спосіб лікування нежитю – це промивання носа сольовим розчином. Звісно, закапати ніс крапельками набагато зручніше і це потребує менших затрат часу (ну і ефект, наче, очевидний), проте не варто захоплюватися судинозвужувальними засобами, вони ще більше пересушують слизову, провокуючи нові проблеми. Краплі від нежитю можна використовувати лише тоді, коли нежить має застудний характер і не довше, ніж протягом трьох днів. Не полініться приготувати сольовий розчин (пів чайної ложки морської солі на склянку теплої води), також готовий розчин можна придбати в аптеці.

Зручно промивати ніс, використовуючи маленьку гумову грушу: наберіть розчин в грушу, наконечник введіть у ніздрю, трохи закиньте голову назад, на вдиху затягніть воду в ніс, після чого сплюньте її; те саме повторіть і з другою ніздрею. Достатньо робити процедуру тричі на день, протягом п’яти-шести днів. Такі промивання корисні і в профілактичних цілях. Також, даним сольовим розчином можна полоскати горло, робіть дану процедуру після того, як промиєте ніс, нежить швидше відступить, ви «закриєте» вірусу хід нижче, до горла і т. д.

Ще один ефективний засіб проти нежитю – водний розчин прополісу, закапуйте ним ніс після промивання.

Не лінуйтеся видувати ніс, робіть це часто, адже такі маніпуляції є простим дренажем носа через передню його частину, проте не можна видувати ніс через силу (коли ніс забитий), адже під тиском ви можете загнати секрет у внутрішнє вухо, а там і отит не забариться.

Підтримуйте оптимальний рівень вологості в приміщенні, де ви перебуваєте: часте провітрювання, використання зволожувача або ємності з водою, поставленої біля батареї – все це позитивним чином вплине на хід лікування.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас