Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Хімчистка чи домашнє прання: готуємо зимовий верхній одяг до наступного сезону (частина 1)

Хімчистка чи домашнє прання: готуємо зимовий верхній одяг до наступного сезону (частина 1)
 

Зима закінчилася. Багато з нас вирішили відкласти в глиб шафи свої шубки, дублянки і пуховики, але перед цим, звісно, зимовий верхній одяг потрібно привести до ладу. Хтось традиційно відносить все в хімчистку, а є люди, які категорично не користуються її послугами, бо мали негативний досвід і залишились незадоволені результатом. Та й вартість хімчистки, особливо, якщо мова йде про шубу чи дублянку, не назвеш сьогодні доступною. А чи можна справитись з подібним завданням в домашніх умовах?

Пуховик

Досвід багатьох кмітливих жінок, які успішно прали пуховик в пральній машині, доводить, що це цілком реально. Звісно, тут є деякі правила і хитрощі, які обов’язково треба врахувати. Вся складність прання – у самому пуху та пір’ї, які після намокання скочуються, збираються в кутиках пуховика, відповідно, потім погано просихають (може навіть з’явитися неприємний затхлий запах). Результат – пуховик втрачає і зовнішній вигляд, і зігріваючі якості, стає просто непридатним для використання. Щоби уникнути усіх цих «побічних ефектів» прання в домашніх умовах, дотримуйтесь наступних правил:

• В жодному разі попередньо не замочуйте пуховик!

• Перед пранням виверніть виріб на виворітну сторону, застібніть усі блискавки, кнопки, зніміть хутряні комірці та інші деталі.

• Використовуйте рідкі пральні засоби, краще такі, які призначені для прання хутряних, шерстяних виробів (до речі, у супермаркетах вже можна знайти і спеціальні пральні засоби для пуховиків!), але уникайте тих, які містять підбілювачі чи підсилювачі кольору.

• Встановіть найбільш делікатний режим, який має ваша пральна машина. Оптимальна температура – 30°С (якщо ваша машинка не дозволяє встановити таку низьку температуру, майте на увазі, що максимально допустима температура для прання пуховика – 40°С).

• Разом з пуховиком покладіть у барабан пральної машини 3-4 тенісних м’ячі (такі, які використовують для гри у великий теніс із текстильним покриттям - вони більш об’ємні), це дозволить мінімізувати ефект, коли весь пух збивається в один клубок, адже м’ячики розбиватимуть його в процесі прання.

• Актуально скористатися режимом додаткового виполіскування, щоби краще вимити миючі засоби з усіх закутків пуховика (можна навіть повторити його кілька разів).

• Віджим налаштуйте на мінімальний показник швидкості (не вище 400 об./хв.).

• Після прання не потрібно викручувати виріб – акуратно розвісьте його на вішалці і нехай сохне у вертикальному положенні на свіжому повітрі (краще обрати для прання пуховика сонячний, вітряний день). В процесі висихання періодично спушуйте його вміст: ви маєте пройтися буквально сантиметр за сантиметром по усій площі виробу і паралельно струшувати весь пуховик, тільки тоді пір’їнки і пух заповнять весь простір відділень пуховика, відповідно, він відновить свою пишність і об’єм. Якщо погода вас підвела, доведеться досушити виріб біля батареї, але врахуйте, що під впливом гарячих потоків повітря перо може стати ламким, в результаті – пуховик буде вже не так добре зігрівати. Тому не варто сушити виріб біля батареї «від і до».

• Після повного висихання можна ще раз відправити пуховик в пральну машину, разом із тенісними м’ячиками, але на цей раз запустіть тільки віджим (без прання і полоскання!) – це ще краще допоможе спушити вміст виробу.

Часте прання пуховика руйнує його вологозахисний шар, зважте на це і не зловживайте пранням.

В продовженні статті читайте про те, як чистити шуби та дублянки в домашніх умовах.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас