Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як навчити дитину кататися на двоколісному велосипеді

Як навчити дитину кататися на двоколісному велосипеді

Пам'ятаєте, як ви вчилися кататися на велосипеді? Всі ці падіння, збиті коліна і цей чудовий момент, коли ви все ж таки змогли їхати всього на двох колесах! Ну, тепер вам доведеться ще раз пройти через все це. Тільки на цей раз все це буде переживати ваша дитина.



«Осідлавши» двоколісний велосипед, дитина отримає безліч нових корисних навичок, і це вже не кажучи про те, що дане вміння підвищує дитячу самооцінку та впевненість у собі. Проте всі дітки різні і кожен розвивається по-своєму, тому деякі малюки вчаться їздити на двох колесах в перший же день, а іншим потрібно більше часу, практики, батьківської уваги і підтримки.

Отже, що ви можете зробити?

Що вам знадобиться

Окрім терпіння, вам знадобиться, звичайно ж, двоколісний велосипед. Експерти рекомендують починати навчання дитини зі спеціальних велосипедів без педалей – так званих беговелів. Такий велосипед навчить дитину рулити переднім колесом і тримати рівновагу на двох колесах. Як альтернатива, щоб не витрачати зайвих грошей, підійдуть і двоколісні дитячі велосипеди, але для початку з них рекомендується зняти педалі.

Найменші дитячі велосипеди, призначені для дітей від 3х років, оснащуються 12-дюймовими колесами. Наступний розмір коліс – 16 дюймів – призначається для дітей від 5 років.

З приводу шоломів існують різні думки і рекомендації. Найголовніше, переконайтеся, що шолом сидить щільно на голові дитини. Зверніться в хороший магазин, де фахівці допоможуть вам підібрати те, що потрібно. Також при покупці велосипеда рекомендується купити дитині захисні рукавички, наколінники і налокітники – повірте, вони не раз стануть у нагоді під час велопрогулянок.

Ну а тепер ви готові вчитися!

Коли і де починати

Це в якійсь мірі залежить від того, наскільки сильний і впевнений в собі ваш малюк, але в основному діток рекомендується вчити кататися на двоколісному велосипеді з 4 років. Ну а найкраще місце для цього заняття – простора місцевість, рівна, з твердим покриттям (наприклад, асфальтована). Ви можете вирішити, що для перших разів краще підійде трав'яниста галявина, щоб дитині було не так боляче падати, але на траві їздити на велосипеді набагато складніше.

Вчимо дитину їздити на двоколісному велосипеді: кілька важливих порад

• Не вчіть дитину тримати рівновагу на двоколісному велосипеді перш, ніж вона навчиться гальмувати. Головна причина, чому діти врізаються в дерева і падають з велосипедів – тому що вони не вміють зупинятися.

• Привчіть малюка тримати гальма затиснутими, коли він зупинився і не їде на велосипеді.

• Коли дитина навчиться управлятися з педалями і гальмами, нехай спробує їхати, поки ви притримуєте її велосипед за кермо.

• Нехай вона кілька разів спробує крутити педалі і зупинятися, поки ви її страхуєте.

• Привчіть дитину під час їзди на велосипеді дивитися прямо перед собою і вгору, а не тільки під ноги.

• Тренуйтеся так, поки не наступить той самий момент, коли дитина вже може їхати без вашої підтримки.

Далі продовжуйте тренуватися з малюком, поки він не навчиться впевнено кататися, зупинятися, повертати, спробуйте їздити вісімками в обох напрямках. А після того, як дитина опанує всі ці навичками, її вже буде не зупинити. Вам залишиться лише сидіти і спостерігати, з яким задоволенням малюк катається на своєму новому велосипеді!

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас