Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як навчити дитину їздити на велосипеді: корисні поради та навчальні ігри (частина 1)

Як навчити дитину їздити на велосипеді: корисні поради та навчальні ігри (частина 1)
 

Уміння кататися на велосипеді – навик, який ніколи не забудеться і не загубиться. Крім того, їзда на велосипеді – неймовірно корисне заняття для дітей. Але як перетворити малюка в велосипедиста? Це завдання нелегко дається багатьом батькам. Даний метод, описаний нижче, допоможе навчити кататися на велосипеді буквально за один день!



Навчаючи малюка їзді на велосипеді, перш за все пам'ятайте: кожна дитина вчиться по-своєму, тому ви повинні знайти підхід саме до свого чада. Зверніть увагу, що працює для вашого малюка, і постарайтеся адаптувати навчання під нього індивідуально.

Готуємося вчитися водити велосипед

Найкраще починати навчати дитину їзді на велосипеді у віці від 3 до 6 років. Конкретний час залежить від фізичного і розумового розвитку дитини, а також рівня комфорту – ні в якому разі не змушуйте її.

Виберіть правильний розмір велосипеда: дитина повинна стояти над велосипедом, не торкаючись рами, при цьому обидві її стопи повинні повністю торкатися до землі. Також їй має бути зручно їздити на велосипеді і керувати транспортним засобом.

Техніка безпеки. Захисний шолом повинен сидіти паралельно лінії брів дитини, не вище, ніж на 2-3 см над нею. Якщо шолом сидить вище або зсувається більш ніж на 2-3 см сильніше, коли ви його рухаєте (взад-вперед або в сторони), вам потрібно відрегулювати його розмір або купити новий. Також ви можете купити наколінники і налокітники – вони ніколи не завадять. А ще, перш ніж садити дитину на велосипед, переконайтеся, що шнурки на її взутті зав'язані і заховані або виберіть взуття без шнурків.

Де вчитися кататися на велосипеді?

Виберіть місце, де не їздять машини і не ходить багато людей, щоб дитина могла безпечно навчатися їзді на велосипеді. Це має бути простора ділянка з твердою рівною поверхнею.

Готуємо велосипед

Наш спосіб навчання їзді на велосипеді передбачає спочатку навчання вмінню тримати рівновагу. Для цього ідеально підходять дитячі беговели, але і звичайний велосипед легко можна модифікувати, знявши педалі (при цьому, можливо, вам потрібно буде опустити сидушку, щоб в положенні сидячи дитина могла повністю поставити стопи на землю). Також до тренувань переконайтеся, що колеса велосипеда повністю накачані.

Вчимося їздити на велосипеді без педалей

Нехай дитина почне навчання з простої вправи: сидіти на сидушці велосипеда і ніжками переступати, штовхаючи його вперед. Ця вправа допоможе навчитися тримати рівновагу. Далі ж, у міру освоєння цієї навички, малюк може відривати ніжки від землі і котитися на велосипеді (не забудьте одягти їй шолом і інші захисні аксесуари).

Спробуйте зіграти в прості ігри

Рахуйте до 10 і дивіться, чи може дитина, не ставлячи ноги на землю, котитися на велосипеді протягом 10 секунд. У міру того, як дитина буде кататися впевненіше, засікайте більше часу.

Як тільки дитина освоїть катання на велосипеді без коліс, почніть вчитися повертати і рулити. Для початку нехай малюк їздить великими колами і петлями, потім – здійснює дрібніші маневри.

Покладіть маленьке печиво або монетку на відстані декількох метрів від дитини, і нехай вона постарається по ній проїхати. Ця вправа допоможе дитині навчитися дивитися вперед, а не тільки під ноги. Потім розміщуйте маленький предмет все далі і далі.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас