Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як навчити кататися на велосипеді дитину, яка цього боїться

Як навчити кататися на велосипеді дитину, яка цього боїться
 

Ах, ці перші прогулянки на велосипеді! Хвилюючий досвід, коли малюк вперше сідлає свій власний маленький транспорт, а батьки притримують його, підштовхують, страхують, і тут: «подивіться, наш малюк їде сам!». Або ж... ні.

Якщо ваш малюк боїться кататися на велосипеді (або ви за нього боїтеся), навчитися цьому захоплюючому заняттю йому буде досить складно. Процес може починатися з пхикання і закінчуватися істерикою (і дитячою, і вашою).

Часто вважається, що якщо дітлахи в чомусь хороші, це буде виходити у них легко і природно. А якщо велосипед дається дитині складно, це не її. Але в катанні на велосипеді, як і в житті, сенс в тому, щоб подолати свої страхи, вийти із зони комфорту і практикуватися, поки не вийде.

У мережі ви знайдете чимало порад та інструкцій, як навчити дитину їздити на велосипеді. Але це здається неможливим, коли дитина постійно нервує і вередує. Не варто впадати у відчай, підійшовши до процесу з правильного боку, ви зможете допомогти їй подолати свої страхи і насолоджуватися велопрогулянками – адже це так цікаво!

Як навчити кататися на велосипеді дитину, яка цього боїться

Порада 1: Заручіться допомогою

Так, всі ми представляємо, як вчимо своїх дітей кататися на велосипеді – який це цікавий і веселий досвід. Та в реальності батьки не завжди ідеально підходять для цього завдання. Справа в тому, що ви всі живете разом, і одні і ті ж самі зауваження або підказки від батьків і сторонньої людини можуть сприйматися дитиною по-різному. Тому іноді краще довірити цю справу професійному інструкторові або комусь із знайомих або родичів, з ким чадо добре спілкується.

Порада 2: Налаштовуйтеся позитивно

Чи навчаєте ви дитину самі, чи лише забезпечуєте моральну підтримку, зберігайте позитивний настрій. Діти, які бояться, переживають ще сильніше, якщо бачать це у своїх батьків. Говоріть спокійним, схвальним тоном і підбадьорюйте малюка, коли щось не виходить. Давайте прості і короткі підказки, наприклад: «педалі», «працюй ніжками» і т.д.

Порада 3: Ставте реалістичні цілі

Не кажіть, що це буде весело або просто. Кататися на велосипеді весело, але вчитися цьому складно. Ви повинні реалістично дивитися на ситуацію, прийняти страхи дитини, але дати зрозуміти, що страхи не повинні заважати домагатися більшого. «Так, ти можеш впасти, і тобі буде боляче. Але ти ж встанеш. А коли навчишся кататися, це точно буде того варте!».

Порада 4: Зробіть все для успішного тренування

Переконайтеся, що всі ситі і відпочилі, щоб уникнути зайвих нервів і стресу. Виберіть дитині хороший велосипед за віком (ні в якому разі не на виріст – кататися на ньому буде складно і небезпечно), разом виберіть захисні аксесуари. Сидячи на велосипеді, малюк повинен вміти повністю поставити стопи на землю. В іншому випадку він не буде відчувати себе впевнено і не зможе розслабитися.

Порада 5: Встановлюйте межі, а не жорсткі рамки

Встановіть таймер і практикуйтеся кожен день або через день – так у малюка не буде відчуття, що тренування триватиме вічно. Та якщо у вас йде 5 хвилин за зав'язування шнурків і ще 15 – на туалет, призупиняйте таймер. Домовтеся про 30 хвилин чистих старань, робіть це регулярно, і результат не змусить себе чекати. Головне – не квапте дитину, не ставте чіткі рамки (що за 3 дні вона має почати їздити) і зрозумійте, що кожен малюк розвивається в своєму темпі і своїм індивідуальним чином.

Порада 6: Вчіть дитину говорити про себе позитивно

Ви можете почути від крихітки щось на кшталт «я не можу», але навчіть замість цього говорити «я спробую». Поясніть, що це нормально – чогось боятися. І через страх нам може насправді здаватися, що ми чогось не можемо. Але фраза «я постараюся» перетворює нас з переляканих на сміливих, говорить про те, що ми знаходимо в собі сили спробувати, хоч і боїмося. Це – прекрасна установка для дитини і на даний момент, і на майбутнє.

Порада 7: Стимулюйте і мотивуйте

Деякі дітки хочуть самі навчитися кататися на велосипеді, і кілька разів впасти в процесі для них – не проблема. Інших же потрібно підштовхнути, акуратно мотивувати, пообіцяти невелику, але приємну винагороду (наприклад, морозиво за гарне тренування). Не обіцяйте нічого великого (парк атракціонів, нову відео гру або гаджет) – якщо нагорода буде великою, чадо відчуватиме більший тиск.

Порада 8: Не створюйте зайвої драми

Матусі, які постійно турбуються (ще більше, ніж їхні дітки), перестаньте! Ваш малюк може впасти, але він це переживе. Постарайтеся утриматися від того, щоб перетворювати на драму кожну дрібну невдачу, і вже тим більше не потрібно відразу збиратися і бігти додому. Поясніть дитині, що в цьому немає нічого страшного, і можна продовжувати тренуватися далі. Зберігайте спокій, посміхайтеся і ні в якому разі не виявляйте свого занепокоєння, тоді і дитина буде відчувати себе набагато впевненіше.

Порада 9: Дивіться в правильному напрямку

Коли ми починаємо вчитися їздити на велосипеді (і діти, і дорослі), ми постійно падаємо і їдемо куди завгодно, тільки не туди, куди потрібно: паркани, канави, дерева – все це наше! Як то кажуть, «куди дивляться твої очі, туди їде і твій велосипед». Насправді, це може бути застосовано до багатьох життєвих ситуацій – не потрібно фокусуватися на перешкодах, потрібно дивитися туди, куди хочеш потрапити. Цьому варто навчити і дитину: лише фокусуючись на цілі, можна досягти її.

Навчити кататися на велосипеді дитину, яка цього боїться, може бути непросто. Але воно того варте! Тим більше що таким чином ви не тільки будете розвивати малюка фізично, а й проведете з нею чимало якісного часу і навчите багатьох життєвих уроків, які неодмінно допоможуть їй досягати нових успіхів у майбутньому.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас