Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вчимо дитину одягатися самостійно (частина 2)

Вчимо дитину одягатися самостійно (частина 2)
 

У попередній статті ми говорили про те, як навчити дитину одягати найпростіші речі: трусики і штанці на резинці, футболки та светри без застібок, курточку і т.д. Тепер же настав час вчитися застібати одяг на змійках, ґудзиках, кнопках, а також взуватися самостійно. Отже, приступимо!

Застібаємо змійку (блискавку)

Це – весела справа! Адже змійка видає цікавий звук, коли розстібається і застібається. Звичайно ж, розстібати блискавку навчитися набагато простіше, ніж застібати, тому почніть з розстібання (відповідний вік для цього – 22 місяці). Тренуйтеся на кофтах і куртках з великою пластиковою змійкою: ви застібаєте, малюк розстібає. У віці близько 33 місяців ви можете почати вчити дитину застібати змійку, допомагаючи їй з'єднати дві половинки біля основи і притримуючи їх внизу.

Застібаємо кнопки

Застібати кнопки – не така вже проста справа для вашого малюка. Але коли він досягне віку в 4 роки, він буде готовий вчитися цьому навику. Для початку допоможіть дитині поставити дві половинки кнопки одну навпроти одної. Розкажіть, що це – два друга, які люблять обійматися. Потім нехай малюк візьме ці дві кругленькі половинки в різні ручки, складе їх рівненько разом і, приклавши «серйозну» силу, натисне до клацання. Допоможіть натиснути на кнопку, якщо малюкові все ще потрібна ваша сила супермами, щоб застебнути її до кінця. Для таких тренувань намагайтеся купувати дитячий одяг з великими кнопками, які легко застібаються. І не забудьте показати, що, щоб розстібнутися, потрібно лише потягнути дві половинки речі в різні боки, і кнопочки самі розстібнуться. Не зліться, якщо дитині більше сподобається розстібатися, ніж застібатися.

Застібаємо ґудзики

Це – мабуть, найважчий навик самостійного одягання. Тому, починайте вчити дитину застібати ґудзики тільки з чотирирічного віку, і дайте їй час на освоєння цієї навички. Покажіть, як треба брати ґудзик однією рукою і петельку, призначену для нього – іншою. Допоможіть просунути нижню частину ґудзика в петлю. В цей же час, покажіть, як іншою рукою можна відкрити петельку ширше (це непросто, тому показуйте повільно, терпляче, з посмішкою). Потім нехай малюк протягне решту ґудзика в петельку. Одяг з яскравими ґудзиками і великими петлями допоможе дитині швидше освоїти цю навичку. Також ви можете тренуватися на м'яких іграшках, братиках-сестричках або на татові.

Взуваємось

Взуватися можна почати вчитися з віку в 22 місяці. Для цього придбайте низькі мокасини на резинці, які легко одягаються на ніжку і не застібаються. Спочатку покажіть дитині, як взуваєтесь ви. Коли ж приходить черга малюка, покажіть йому, що, щоб ніжка легше залазила у взуття, потрібно натягнути носочок, зібравши всі пальчики разом. Коли ж ніжка буде в тапочці, допоможіть натягнути задник. З трирічного віку вчіть дитину проробляти це все самостійно, розкажіть, який тапок на яку ногу потрібно одягати (намалюйте маленькі цяточки на внутрішній стороні взуття і поясніть, що ці точки повинні бути поруч). Посадіть малюка на підлогу, і нехай тренується. Зачекайте зі взуттям на шнурках або пряжках, зараз гумка або липучка – ідеальний варіант. І не дивуйтеся, якщо ви будете по багато разів підряд чути звуки цієї самої липучки.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас