Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вчимо дитину ділитися

Вчимо дитину ділитися
 

Крик «Це моє!», а потім агресивний поштовх або удар, призначений товаришеві, який спробував взяти іграшку дитини. Знайома ситуація? Більшість батьків соромляться і переживають, коли їхній малюк не хоче ділитися. Ви вже думаєте: «А раптом дитина виросте хуліганом або ніколи не знайде друзів і не зможе адекватно спілкуватися з оточуючими людьми». Але не варто так переживати!



Ділитися всім непросто, але малюкам це дається особливо складно. Помітивши, що ваша дитина не хоче ділитися своїми речами, ви напевно захочете якось зарадити проблемі. Що ж ви можете зробити?

Цікаво те, що більшість діток просто не хочуть ділитися, і крапка. Причому, дитині неважливо, що у неї просять – улюблену іграшку чи ту, до якої вона навіть жодного разу не торкнулася. Малюк просто знає, що це – його речі і відстоює своє право власності. А найцікавіше, що маленькі дітки не хочуть ділитися до тих пір, поки їх цьому не навчать (само по собі це не проходить). І вчити їх потрібно, показуючи наочний приклад, як це погано, коли не діляться з тобою.

Якщо дитина так агресивно відстоює своє право власності, ви повинні розуміти, що вона таким чином стверджує почуття контролю. В цьому випадку ви повинні пояснити їй, що дозволити іншій дитині трішки пограти з її іграшкою, поділитися – це не те ж саме, що віддати її назавжди. Дайте малюкові зрозуміти, що коли людина вміє ділитися, вона від цього теж виграє, адже наступного разу він теж зможе пограти чужою іграшкою.

Якщо ви збираєтеся в парк або на подвір'я, де дитина гратиме з іншими дітьми, вам потрібно заздалегідь її підготувати. Порепетируйте вдома за допомогою рольової гри (з однією з її іграшок), в якій дитина зрозуміє, коли потрібно ділитися і як правильно це робити, і отримає необхідні вербальні навички. Так малюк зможе усвідомити, що, навіть поділившись, він може продовжувати контролювати ситуацію за допомогою певних слів і дій. Поясніть, що ділитися з друзями – це добре, а хороші вчинки – це невід'ємна частина нашого життя. Дайте зрозуміти, що таке добро завжди повертається.

Також ви повинні завжди допомагати малюкові вчитися ділитися. Наприклад, встановити чергу і почекати, коли дитина зможе пограти з бажаною іграшкою – це все повинно регулюватися дорослими. І коли дитина все робить правильно, ви обов'язково повинні похвалити її за терпіння і розуміння, яке вона проявляє по відношенню до оточуючих.

У світі малечі, якщо дитина тримає іграшку, вона нею як би володіє. Іншими словами, якщо у малюка в руці вантажівка, друга дитина не може просто підійти і забрати її, бо вона вважає, що вантажівка належить тому, хто його тримає. Маленькі діти дуже імпульсивні, а їхня ідеологія, що правильно, а що – ні, дуже спрощена. А ще вони вірять в те, що весь світ крутиться навколо них (а чому б ні?) – ось чому їм так важливо розповісти про важливість ділитися і ставитися з терпінням і розумінням до інших людей.

Також ви можете розповісти дитині про те, що можна мінятися. Якщо в іншого малюка є іграшка, якою ваша дитина дуже хоче пограти, підкажіть, що вона може запропонувати натомість іншу іграшку. У більшості ситуацій ця ідея з дітками спрацьовує – у кожного є іграшка і всі задоволені.

Ділитися – це не природний інстинкт. Як батьки, звичайно ж, ви хотіли б, щоб так було. Не вважайте дитину егоїстом, якщо вона не хоче ділитися, адже навіть дорослі не завжди готові ділитися з іншими всім! Просто ми розуміємо, що це потрібно, щоб проявити чемність і повагу. Тому ви повинні навчити дитину ділитися, але не змушувати ділитися завжди і всім, що у неї є. Виховуйте терпіння, розуміння, вміння почекати своєї черги, і малюк з часом сам навчиться ділитися. А з вашою підтримкою, це станеться набагато швидше.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас