Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Найкращі іграшки для немовлят (частина 1)

Найкращі іграшки для немовлят (частина 1)
 

Іграшки – серйозна справа для вашого малюка. Вони допомагають йому пізнавати навколишній світ і вчитися новим навичкам. Коли дитина новонароджена, їй потрібні іграшки, які можна смоктати, а також ті, на які можна дивитися або слухати їх. Стаючи трохи старшою, вона оцінить іграшки, які можна хапати, вертіти, кидати і т.д. А коли навчиться сидіти, повзати, ходити, їй сподобаються іграшки, які можна досліджувати – які можна відкривати, закривати, кидати (знову і знову), кусати і т.д. Що ще подобається малюкові?

Якщо ви не знаєте, яку іграшку купити немовляті, погляньте на наш список.

М'які іграшки

Як же можна не любити щось настільки м'яке і приємне на дотик? М'які іграшки маленькій дитині зручно брати, тримати, обіймати (на відміну від інших). Вони стимулюють дотик, особливо іграшки, виконані з декількох матеріалів з різними текстурами. Коли малюкові виповниться півроку, він може прив'язатися до однієї зі своїх плюшевих іграшок – за допомогою неї вам завжди буде простіше заспокоювати чадо. Щоб іграшка була безпечною для крихітки, вибирайте ту, у якої вишиті ніс і очі, а також немає шнурків і мотузочок. За допомогою сайту http://www.megazakaz.com/amazon/allcategory ви зможете купувати дитині дійсно красиві і якісні м'які іграшки прямо з Amazon. А щоб пограти з малюком, сховайте іграшку під ковдру («Де ж вона?»), а потім покажіть знову («А ось же!»).

Брязкальця

Що дитина може робити з брязкальцем? Можливості тут нескінченні. Для початку, вона дивитиметься на неї і слухатиме – струсіть брязкальцем і дивіться, як немовля повертає голову в бік звуку. Потім переведіть іграшку в поле зору малюка, і він буде за нею стежити. Або одягніть на дитячі ручки і ніжки пару браслетів-брязкалець для немовлят. Спочатку малюк здивується звуку, але досить скоро він зрозуміє, що сам може створювати цей звук. У віці близько 5 місяців він зможе тримати брязкальце в руці, особливо йому сподобаються брязкальця з двома ручками. Тут ви вже можете грати вдвох – наприклад, поставте музику і покажіть дитині, як трясти брязкальцем в такт.

Мобілі

Ви можете думати, що дитячий мобіль виконує швидше декоративну функцію, ніж розвиваючу. Насправді ж, це перша іграшка немовляти – щось цікаве, на що можна дивитися в перші пару місяців, поки воно постійно лежить на спинці. Оскільки маленьким діткам подобаються яскраві, контрастні кольори (бо на них простіше фокусуватися), вибирайте мобіль з яскравими фігурками, які чітко видно знизу, і більш ніж однією мелодією. Так як немовлятам подобається повертати голову в один і той самий бік (як правило, вправо), прикріпіть мобіль скраю ліжечка на висоті близько 30 см від обличчя малюка. І, звичайно, до того як дитина зможе дістати до мобіля (у віці близько 4 місяців), зніміть його з ліжечка.

Розвиваючі килимки, ігрові центри та іграшки-підвіски

Як тільки малюк стає трохи активніше, запропонуйте йому можливість самостійно себе розважати. Іграшки-підвіски на колясці або автокріслі – допоможуть не тільки не занудьгувати малюкові а і розвивати дрібну моторику (хапаючи, стискаючи і торкаючись іграшок). Розвиваючий килимок – не просто хороший спосіб пограти в лежачому положенні. У віці близько 3 місяців немовля почне дотягуватися до іграшок і намагатися їх схопити, тим самим тренуючи м'язи, які йому будуть необхідні, щоб навчитися перевертатися. Коли дитина підросте ще трохи і навчиться сидіти, ігровий центр з різними рівнями, дверцятами, кнопками, вогниками і звуковими ефектами стимулюватиме подальший розвиток дрібної моторики рук, а також допоможе освоїти поняття причини і наслідку.

М'які кубики

Є причина, чому така проста іграшка, як набір кубиків, ніколи не втратить своєї актуальності – з кубиками можна стільки всього робити! Перш ніж малюк навчиться їх складати, кубики можна хапати, кидати, тягти в рот... Тому найперші кубики дитини повинні бути простими і м'якими (зробленими з тканини) – але рівними, щоб їх можна було складати один на одного. Найкращий варіант – м'які кубики з яскравими картинками і м'яким звуком, видаваним при стисненні. Поки немовля ще не навчився сидіти, ви можете показувати йому картинки на кубиках і розповідати про них, а також здавлювати або трясти кубик, щоб він видав звук. Пізніше ви зможете допомагати дитині розвивати велику моторику, ставлячи кубик так, щоб малюкові треба було до нього дотягуватися, використовуючи силу ручок і ніжок. Або ж покажіть йому, як весело ви можете кидати кубики в ціль (вона повинна бути безпечною) – наприклад, на диван або килим.

Автор: Сальнікова Анна

Наступна частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас