Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Найкращі іграшки для немовлят (частина 2)

Найкращі іграшки для немовлят (частина 2)
 

Сучасна різноманітність дитячих іграшок настільки велика, що в ній дуже просто розгубитися. Особливо ж, коли мова йде про молодих батьків або друзів родини, які хочуть зробити приємний, цікавий і корисний подарунок малюкові. Тому сьогодні, в продовження теми про найкращі іграшки для немовлят, ми продовжимо їх список.

М'ячики

Звичайно, бігати зараз ваш малюк не вміє, але це не означає, що у нього не може бути свого м'ячика. Купіть пару-трійку м'ячиків різних розмірів і з різними текстурами. Один, наприклад, маленький, м'який, кольоровий – на нього малюк буде дивитися і торкатися його (кидати, звичайно, він теж його буде, особливо, зі стільчика для годування або коляски). Коли малюк навчиться сидіти, у віці близько 6 місяців, купіть м'яч побільше, який добре катається – його ви будете катати один до одного. А коли чадо поповзе, щоб розвивати його – котіть м'яч, і нехай дитина його доганяє.

Пірамідки, вкладиші і т.п.

Це – також прекрасні іграшки для дитини, яка вже вміє сидіти. Вони навчать малюка кольорам і розмірами, а також базовим поняттям: великий і маленький (середній). Головне – говоріть з ним під час гри, пояснюйте дані поняття, називайте кольори та розміри. Коли зорово-моторна координація дитини стане трохи кращою, вона зможе розбирати пірамідку або чашки-вкладиші. Поки що вона не в змозі назад зібрати іграшку, але ви завжди можете їй допомогти навчитися робити це – нехай пробує, навіть якщо складає неправильно. Дітки швидко вчаться, і скоро ваше чадо вмітиме правильно грати з вкладишами і пірамідками. Чашки-вкладиші також чудово підійдуть для ігор у ванній – малюк може набирати і виливати воду, а також переливати її з маленької чашки в більшу.

Книги

Якщо зараз малюкові не вистачає терпіння сидіти і дивитися в книжку, не переживайте. Йому все одно подобається грати з книгами, а в процесі він ще й вчиться перевертати сторінки. Купіть міцні дерев'яні або ганчіркові книги своєму чаду, які витримають таке поводження з ними: дитина буде їх гризти, облизувати, рвати, тягати, кидати і т.д. Незабаром дитина зможе довго з вами сидіти, роздивляючись картинку в книзі. Найкраще купувати книги з простими малюнками, на яких зображені звичні малюкові повсякденні речі; картинки – по одній на сторінці, яскраві і барвисті, що привертають увагу. Якщо дитині все ще не цікаві книги, не змушуйте її, вона має сама їх полюбити (принаймні, не наполягайте до рочку).

Дзеркала

На що малюкам подобається дивитися найбільше? На обличчя! Так повісьте крихітці небитке дзеркальце збоку в ліжечку. Звичайно, немовля не зрозуміє, що це воно у дзеркалі, поки не досягне практично однорічного віку, але йому все одно буде цікаво дивитися на власне відображення. Також спробуйте наступну гру: посадіть малюка перед великим дзеркалом і почніть корчити гримаси. Не дивуйтеся, якщо він почне повторювати ваші вирази обличчя і емоції.

Іграшки для купання

Немовлята не так люблять купатися, як малюки двох-трьох років, тому іграшки для купання стануть справжніми помічниками батьків під час ванних процедур. Вони будуть плавати навколо, дитина зможе хапати їх, стискати (особливо це цікаво, якщо вони пищать або видають інший звук), хлюпати, кидати про воду. Чому при цьому вчиться малюк? Причині і слідству. Щоб стимулювати інтерес до ігор під час купання, коментуйте, що відбувається, або видавайте кумедні звуки, коли з іграшкою щось відбувається.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас