Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Діти і подушки: що необхідно, а що – ні

Діти і подушки: що необхідно, а що – ні
 

Ми, дорослі, не уявляємо нормального комфортного сну без м'якої улюбленої подушки. При цьому, як правило, в будинку на кожного члена сім'ї припадає не один, а кілька найрізноманітніших м'яких виробів цього роду. Одна-дві подушки для сну, пара штук в якості прикраси на диван, ще пара – для того щоб можна було влаштуватися зручніше на кріслі або дивані за переглядом фільму або читанням книг, а ще обов'язково валик, про всяк випадок або від болю в спині.



Ну а що ж стосується дітей, чи необхідні їм подушки з народження? Деякі батьки, піклуючись про своє чадо, старанно обкладають ліжечко малюка подушками зсередини, щоб йому було комфортніше спати. Чи варто це робити? Звичайно ж, ні! Дітям з народження не те, що не потрібна подушка, а навіть може бути небезпечна для життя, ну або просто-напросто вона заважатиме дитині під час сну.

Справа в тому, що діти не вміють уві сні з народження перевертатися без проблем, а лежачи на подушці, малюк може просто задихнутися – ось таку небезпеку несуть подушки для малюків. Дитина в будь-якому випадку буде крутитися під час сну, тому підкладати їй щось під голову, або обкладати все ліжко м'якими виробами вкрай не рекомендується. Куди краще для малюка – залишити максимум вільного простору, щоб він зміг спокійно крутитися, як хоче.

Навіть якщо ваш малюк вже спокійно тримає голову і відмінно сам перевертається уві сні, це ще не привід купувати йому подушку. Є й інша небезпека, яку вони несуть для маленьких діток – це викривлення хребта. Голова у дитини трохи більша в співвідношенні з тілом, ніж у дорослої людини, з цієї причини, як би дитина не крутилася, її шия і голова завжди лежатимуть рівно і анатомічно правильно по відношенню до тіла, забезпечуючи здоровий сон.

Деякі педіатри рекомендують молодим мамам придбавати похилі подушки, так звані позиціонери, з невеликим кутом. Такі подушки зменшують кількість зригувань під час сну, так як голова малюка знаходиться вище решти тіла. Чи потрібна така подушка? Можливо, але з таким же успіхом можна підкласти щось під один край матраца дитини – ефект буде той самий.

Що ж стосується дитячих ортопедичних подушок для сну, то в них немає ніякої необхідності, та й їхня корисна дія на правильне формування дитячого скелета нічим не доведена.

Коли ж дитині знадобиться подушка? Купити найпершу невелику подушку малюкові можна з 2-х років, хоча навряд чи він відразу ж стане спати на ній. І якщо малюк не випрошує, то краще почекати до 4-5 років. Раніше цього віку дітям набагато корисніше і цілком комфортно спати і без подушки.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас