Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи потрібна дитині подушка?

Чи потрібна дитині подушка?
 

Дане питання відноситься до числа тих неоднозначних, чіткої відповіді («так» або «ні») на які знайти практично неможливо. Навіть рекомендації лікарів тут не завжди збігаються. Проте, ми спробували проаналізувати загальні аргументи стосовно даної теми і зробити власні висновки.



Отже, розпочнемо з тих рекомендацій, щодо яких лікарі солідарні: малюкам до 2-3 років подушка не потрібна. Тут, здається, все зрозуміло, подушка може бути навіть небезпечною для крихітки, адже перевернувшись на животик та вткнувшись носиком в подушку (особливо, якщо вона м’яка, з пуховим наповнювачем), дитина може задихнутись (йдеться, звісно, про зовсім маленьку дитину, яка не надто вправно перевертається).

Проте, лікарі все ж наполягають, що голівка дитини під час сну має бути дещо піднятою (одним з аргументів є той факт, що малюки приблизно до 6-7 місяців ще зригують молочко, а коли голівка злегка піднята, ймовірність, що дитина зригне уві сні зменшується). Оптимальним варіантом тут є складена вчетверо пелюшка, або зовсім плоска, «символічна» подушечка, яку інколи навіть кладуть під матрацик, аби підняти кут нахилу в тій зоні, де знаходиться голівка малюка під час сну.

Проте, знову ж таки, бувають випадки, коли подушку лікар рекомендує конкретному малюку у зв’язку з конкретними проблемами зі здоров’ям. В такому випадку, це, скоріш за все, буде ортопедична подушка специфічної форми, яка допомагає підтримувати тіло під час сну в такому положенні, коли голова, шия і тулуб знаходяться на одній лінії.

Якщо ж подібних рекомендацій від лікаря немає, Ваш малюк здоровий і комфортно почуває себе без подушки – не поспішайте її купувати до досягнення дитиною 3 років. Обираючи подушку для дитини, Ви зіткнетеся з двома основними питаннями: якого розміру та форми вона має бути та з яким наповненням?

Щодо розміру, покладіться на власні уподобання, а також врахуйте ширину дитячого ліжечка і наступну деталь: якщо малюк спить спокійно, не вертиться, підійде подушка квадратної форми (50Х50; 40Х40), якщо ж дитина часто перевертається, оберіть прямокутну подушку (40Х60; 50Х70), яка буде під голівкою малечі, незалежно від того, скільки разів дитя повернеться уві сні. Також, щодо розмірів подушки, вона не має бути вищою, ніж довжина плеча дитини. Тільки така подушка (не надто висока і пишна) забезпечить правильне положення тіла під час сну, на кшталт ортопедичної.

Зверніть також увагу на пружність матеріалу, яким наповнена подушка: вона не має бути занадто м’якою, але і дуже жорсткий наповнювач – теж не найкращий варіант. Оптимально, коли після натискання на подушку, виріб швидко повертає первинну форму.

Основна вимога до наповнювача дитячої подушки – він має бути гіпоалергенним, тобто не викликати алергії у малюка. Тут перевага за синтетичними матеріалами, адже їх середовище є несприятливим для життя мікроорганізмів, що викликають алергію. Також, синтетичні подушки легко перуться, добре приймають форму, не мають сторонніх запахів. Проте синтетика має погану повітропроникність, дитяча голівка може пітніти під час сну.

Ви можете обрати подушку із натуральним наповнювачем: пухом, овечою вовною та ін. Також, популярними сьогодні є натуральні рослинні наповнювачі для подушок, зокрема й дитячих: гречане лушпиння, збір лікарських трав та ін. Такі подушки часто використовують з лікувальною метою, адже вони знімають стрес, допомагають тим, хто страждає від безсоння, а також делікатно масажують шийний відділ хребта. Також, такий наповнювач для подушки є гіпоалергенним.

Щодо жорсткості подушки з рослинним наповнювачем – її не назвеш м’якою, вона є достатньо пружною, підтримує тіло під час сну у правильному положенні. Та є одна особливість таких подушок: вони злегка шелестять при натисканні, що може не турбувати одну дитину, і, в той же час, дратувати іншу. Тут вже маєте орієнтуватися на індивідуальні особливості того, для кого обираєте подушку.

Надіємось, наші поради допоможуть Вам зробити правильний вибір!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас