Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Перший візит вашої дитини до стоматолога

Перший візит вашої дитини до стоматолога
 

Звичайно ж, сучасні стоматологічні кабінети набагато більше орієнтовані на дітей, ніж ті, в які ходили ми в дитячому віці. Хоча, будь-який похід до лікаря змушує дитину нервувати, і перший візит до стоматолога – не виняток. Якщо і вам з малюком належить відвідати стоматкабінет вперше, наші подальші поради будуть вам корисні – вони допоможуть заспокоїти і підготувати дитину до відвідування стоматолога і мінімізувати стрес: і ваш, і дитини, і стоматолога.



Показуйте й розповідайте

Покажіть малюкові свої здорові зуби. Разом порахуйте, скільки у вас зубів і у нього – о, у мами більше! Розкажіть про інші важливі частини порожнини рота, які стоматолог також оглядатиме, включаючи язик і ясна. А ще неодмінно розкажіть про те, кого в стоматологічному кабінеті зустріне дитина – доктора, його асистента, а також поясніть, навіщо ви туди йдете, і що доктор буде робити.

Розкажіть дитині правду

Вашому малюку напевно буде набагато комфортніше, якщо він знатиме, що всі ходять до дантиста – дітки, мами і тата, дідусі та бабусі, і навіть вчителі. Адже всім потрібно підтримувати здоров'я зубів і порожнини рота, щоб можна було їсти, кусати і жувати їжу міцними зубками.

Ваші коліна – стоматологічне крісло

Перед першим візитом до стоматолога посадіть малюка собі на коліна, нахиліть його вперед, назад, підніміть, опустіть. Потім розкажіть, що приблизно так само він почуватиметься в стоматологічному кріслі – доктор буде піднімати і опускати його, налаштовувати. Тільки це крісло буде ще зручніше, ніж ваші коліна. Також розкажіть, що у крісла буде своє освітлення і маленька раковина, прикріплені до нього (хіба це не круто?), і опишіть весь кабінет стоматолога.

Опишіть, як відбуватиметься візит

Розкажіть, що як тільки малюк сяде в крісло, стоматолог одягне на нього нагрудник, щоб не намочити одяг, а можливо і прикольні окуляри. Поясніть, що на звичайній перевірці боляче не буде, хоча доктор може колупати зубки, шкрябати їх, натискати на ясна і т.д. Також обов'язково скажіть, що в кріслі потрібно сидіти нерухомо, можна навіть потренуватися – скільки може ваша дитина просидіти нерухомо з широко розкритим ротом?

Якщо малюкові робитимуть гігієнічну чистку, ви також можете розповісти про те, як це буде відбуватися, які інструменти дантист буде використовувати, і для чого вони призначені. Загалом, постарайтеся просто і зрозуміло пояснити дитині, що з нею буде відбуватися в стоматологічному кабінеті, щоб вона була готова і максимально спокійна.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас