Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Орієнтовний набір навичок і розвиток малюка в 1 рік

Орієнтовний набір навичок і розвиток малюка в 1 рік
 

Ось, вашому малюкові вже 1 рік! І за цей час він встиг багато чого досягти – перетворився з абсолютно безпорадного немовляти на маленьку незалежну людину. Звичайно ж, як і всі батьки, ви замислюєтеся про те, чи нормально розвивається ваша дитина? Що вона має вміти в цьому віці? У нашій статті ми узагальнили інформацію про всі навички, якими володіє більшість діток до однорічного віку.

Дитина в 1 рік: Зростання

Вага вашої дитини практично потроїлася з моменту народження. До однорічного віку дітки виростають приблизно в півтора рази, а розмір їх мозку вже складає 60% від дорослого. Після бурхливого сплеску зростання за перший рік набір ваги у малюка почне сповільнюватися, а рівень активності – навпаки, підвищиться.

Дитина в 1 рік: Моторика

Ваш однорічний малюк вже повинен стояти самостійно і, можливо, навіть починати робити свої перші самостійні кроки. Також дітки в цьому віці непогано справляються і з іншими завданнями: їдять за допомогою власних пальчиків, допомагають батькам одягати їх, перевертають сторінки дитячої книги і т.д. На даному етапі розвитку малюк повинен починати правильно користуватися деякими предметами щоденного побуту: ложкою, гребінцем, телефоном... І хоч зараз це в нього виходить неідеально, він – на правильному шляху!

Дитина в 1 рік: Сон

В 1 рік ваш малюк повинен спати менше вдень і більше ввечері. Але більшість діток в цьому віці досі потребують денного сну.

Дитина в 1 рік: Харчування

У річному віці ви вже можете переключати дитину з грудного на коров'яче молоко. Починати необхідно саме з незбираного молока, так як малюкові необхідно більше жирів для здорового росту і розвитку мозку. Як мінімум до 2-річного віку не рекомендується переходити на продукти з низьким вмістом жирів. А ще ви вже можете дати малюку спробувати мед.

Так як дитина починає пробувати все більше дорослих продуктів, уважно стежте за тим, щоб вона не подавилася. Не давайте однорічному малюку цілі виноградинки, попкорн і інші продукти, які можуть застрягти у нього в горлі. Під час їжі завжди будьте поруч із чадом.

Дитина в 1 рік: Спілкування

Словниковий запас крихітки швидко розширюється. Зараз ви напевно регулярно чуєте такі прості слова, як «мама», «тато», «так», «ні» і ін. Однорічні дітки вивчають мову, імітуючи розмови своїх батьків, тому починайте стежити за своєю мовою і в жодному разі не «сюсюкайте».

До року дітки стають більш соціальними. Вони починають розуміти, що їм говорять люди, а також за допомогою своїх мовних навичок привертають увагу оточуючих. Також зараз маляті можуть подобатися одні люди більше за інших – з кимось він воліє спілкуватися більше.

Поради батькам однорічної дитини:

• Однорічним діткам подобається досліджувати навколишній світ, тому постарайтеся надати їм таку можливість: наповніть шафки небиткими пластиковими і дерев'яними предметами або запропонуйте коробку, наповнену предметами з різною текстурою.

• Якщо ваш малюк добре стоїть на ніжках і лазить, опустіть матрац в ліжечку нижче, щоб він не міг випасти з нього, перекинувшись через ґрати.

• Переконайтеся, що ваш будинок все ще безпечний для крихітки: на розетках є заглушки, всі дроти заховані, на поверхнях немає посуду та інших предметів, які малюк може перекинути на себе, а побутова хімія захована в надійно закритих шафках.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас