Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Популярні «міфічні» правила здорового харчування (частина 1)

Популярні «міфічні» правила здорового харчування (частина 1)
 

Після святкових застіль, багато з нас задумуються над тим, аби відкоригувати своє харчування: проводимо різні розвантажувальні дні, хтось сідає на дієту, хтось з головою поринає у світ здорового харчування, вивчаючи основні його правила та прискіпливо їм слідуючи. Та, виявляється, багато відомих усім «правил» здорового харчування є просто міфами, які не мають під собою логічного обґрунтування, або трактуються доволі поверхнево. У сьогоднішній статті про такі міфи й поговоримо, точніше розвіємо їх, аби вони не ускладнювали нам життя, нав’язуючи хибні уявлення.



Їсти після 7ї не можна

Почнемо з найбільш популярного міфу, який вже давно поселився у багатьох головах. Звісно, раціональне зерно тут присутнє, адже мається на увазі, що не варто їсти незадовго до сну, проте прив’язуватись саме до 7ї години не зовсім вірно. Дієтологи рекомендують не споживати їжу за 2-3 години до сну, якщо ви хочете, аби ваш сон був міцним і вам снились «легкі» сни. Погодьтесь, не дуже приємно вкладатись до ліжка на повний шлунок, тай на фігурі це відбивається не найкращим чином.

Уві сні метаболізм уповільнюється і наїдаючись перед вкладанням у ліжко ми додаємо організму роботи та ризикуємо зранку прокинутись із відчуттям важкості. Проте, тут, знову ж таки, можна зробити деякі виключення: «правило трьох годин» (про те, що їсти потрібно не пізніше, ніж за три години до сну) актуальне не для всякої вечері. Якщо ви вживаєте білкову їжу, то на її розчеплення справді потрібно приблизно 2-3 години (в залежності від «важкості» їжі, адже і стейк і творог – це білок, але на їх перетравлення, звісно, необхідна різна кількість часу). Якщо ж ваша вечеря – легкий салат чи тушковані овочі, то вечеряти можна і за годину до того, як вкладатися в ліжко.

Продукти з високим вмістом холестерину підвищують рівень холестерину в крові

Вченими доведено, що продукти з високим вмістом холестерину (наприклад яйця) слабо впливають на рівень холестерину в крові. Проте, якщо у вас є потенційна схильність до діабету, гіперхолестеринемії (від цих недуг страждають ваші родичі), то справді є сенс обмежити споживання продуктів з високим вмістом холестерину.

Узагалі, ставлення до холестерину у багатьох є доволі спотвореним різними міфами. Результати досліджень вказують, що навіть так званий «поганий» холестерин не такий шкідливий, як ліпопротеїди низької щільності, які справді дуже шкідливі для нашої серцево-судинної системи. Тому, мабуть, варто дещо змістити акценти, і не звинувачувати холестерин у всіх бідах. Дієтологи радять обмежити споживання продуктів з високим глікемічним індексом, такі любимі багатьма з нас білий цукор та вироби з білого борошна, виявляється не менш шкідливі. Чим вищий глікемічний індекс продукту, тим швидше він розщеплюється, даючи різке підвищення рівня цукру в крові.

Від вуглеводів ми гладшаємо

Це твердження є і вірним, і хибним водночас. Вуглеводи – це основне джерело енергії для організму. За своєю хімічною структурою вони поділяються на прості вуглеводи (моносахариди і дисахариди) та складні вуглеводи (полісахариди). Складні вуглеводи із низьким глікемічним індексом, як наприклад вівсянка, вироби із цільнозернового борошна, страви із нешліфованого рису, не сприятимуть збільшенню жирових відкладень. У таких вуглеводах ще й багато клітковини та вітамінів, отже їх сміливо відносимо у «розряд» корисних для нашого здоров’я та краси.

Ви бажаєте скинути зайву вагу, або ж хочете підтримувати форму? Обмеження кількості простих вуглеводів та вживання складних вуглеводів із низьким глікемічним індексом – гарна стратегія успіху для вас.

Продовження теми читайте у наступній статті…

Автор: Марта Павлюк

Наступна частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас