Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

7 ключових питань про рак грудей, які цікавлять кожну з нас (частина 1)

7 ключових питань про рак грудей, які цікавлять кожну з нас (частина 1)
 

Рак грудей, як і інші ракові захворювання, розвивається, коли аномальні клітини починають безконтрольно рости і ділитися. З надлишкових клітин формується тканина, яка називається злоякісною або раковою пухлиною. У міру зростання даних тканин, їхні клітини можуть відриватися і «подорожувати» організмом через кровоносну і лімфатичну систему, вражаючи інші тканини і органи. У випадку з раком грудей, його клітини можуть вражати пахвові лімфатичні вузли.



Після раку шкіри, рак грудей – найпоширеніше ракове захворювання у жінок, і щороку на нього захворює все більше людей. До речі, страждають від нього і чоловіки. Але є і хороші новини: незважаючи на зростання захворюваності на рак грудей (особливо серед жінок похилого віку), смертність від нього впевнено продовжує падати.

Які бувають види раку грудей?

Типи раку грудей розрізняються залежно від того, де він з'явився і поширився. Найбільш поширений вид – карцинома молочних залоз – починається в молочних протоках; вогнищева карцинома починається в безпосередньо часточках, які виробляють молоко.

Також форма раку грудей може бути інвазивною та неінвазивною. При неінвазивній формі ракові клітини зосереджені у вигляді вогнищ і не поширюються далі – як правило, діагностується біопсією після визначення наявності новоутворення за допомогою мамограми. При інвазивній формі рак поширюється на найближчі тканини (локальний інвазивний) або по лімфатичній системі до пахв. Але це ще не говорить про наявність метастаз – вони є клітинами, що відірвалися від первинної пухлини і рухаються по кровоносній і лімфатичній системі до інших органів.

Запальний рак молочної залози є рідкісною, але дуже агресивною формою захворювання, при якому груди стають червоними і набряклими або запаленими. При цьому є ймовірність постановки неправильного діагнозу – інфекційного захворювання, особливо, якщо такий рак з’являється у молодої жінки.

Як дізнатися про наявність раку грудей?

Коли рак молочних залоз з'являється, жінка може не помітити ніяких симптомів. У міру розвитку раку з'являються такі зміни в і навколо грудей:

- Комок або ущільнення в або біля грудей, або ж під пахвою;

- Зміна форми або розміру грудей;

- Виділення з соска або чутливість соска;

- Сосок поглиблюється в груди;

- Поява рубців, ямочок і інших нерівностей на грудях (шкіра виглядає як апельсинова кірка);

- Почервоніння, печіння, виразки, лущення, набряклість шкіри на грудях, соску або ареолі.

Найчастіше причиною цих симптомів не є рак, але дуже важливо стежити за ними і показуватися лікареві при перших подібних змінах. В цьому випадку вам пропишуть тести або аналізи, які допоможуть діагностувати причину даних симптомів.

Як діагностується рак грудей?

Наявність раку молочних залоз визначається за допомогою самообстеження, амбулаторних оглядів, клінічних обстежень і мамограми. Всім жінкам після 40 рекомендується робити мамограму раз на рік. Іноді для отримання додаткової інформації (визначення фізичної природи новоутворення) використовують УЗД або МРТ обстеження.

Проаналізувавши результати обстежень, доктор може виключити наявність раку або ж підтвердити підозри – в останньому випадку береться біопсія, яка необхідна для постановки остаточного діагнозу ракової пухлини.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас