Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Малювання для найменших (частина друга)

Малювання

Малювання для дво - трирічних малят - це гра, вираження думок, творення, яке вони можуть створити самі (а такий малюк ще не багато чого може створити своїми руками). З іншого боку, малювання розвиває дрібну моторику м´язів і допомагає розвитку мовлення.

Одним з основних видів діяльності дитини цього віку є гра. Щоб малювання захопило малюка, педагогу (або батькам) потрібно використовувати ігрові прийоми під час занять малюванням.

Ось кілька прикладів занять малюванням з малюками. З книги Г. Григорієвої.

"Навчимо пензлик малювати круглі кілечка"

Програмний зміст: ознайомити дітей зі способом зображення предметів округлих форм пензлем і тренувати малюків в його застосуванні; розвивати вміння переносити спосіб зображення в нові умови і узагальнювати його.

Методи та прийоми: показ способу зображення; оцінка зображення; ігрові прийоми.

Матеріал: олівці, пензлі, фарби (гуаш), пірамідка, колечко, гра серсо.

Методика проведення заняття:

Вихователь створює ігрову ситуацію. На підставці стоять олівець та пензлик і розмовляють між собою. Олівець запитує, що вміє малювати пензлик.
- Доріжки, довгі та короткі, листочки, - перераховує пензлик .- А ти що вмієш?
- Я теж це вмію. А ще мене хлопці навчили малювати кілечко для пірамідки.
- А я не вмію, але мені теж хочеться цьому навчитися. Навчи мене!
- І мене! І мене! - Просять інші пензлики.
- Я б навчив вас, але пензликом треба малювати не так, як олівцем. Попросіть дітей, вони вас навчать, - відповідає олівець.
< br/> Вихователь пропонує дітям навчити своїх пензликів малювати. Попередньо він показує спосіб малювання, фіксує увагу на положенні кисті.

Процес зображення - своєрідна гра з пензликом, навчання малювання ним. Вихователь в індивідуальній роботі з дітьми захоплюється, дивується, як добре малюки малюють, як швидко вони цього навчилися. Коли малюнки готові, діти можуть самі приносити їх вихователеві. При створенні кожного малюнка вихователь радісно говорить: "покотилися кілечка, їх малював пензлик Тетянки (Оленки та ін.). А ось ще котяться кілечка, та які круглі! А цьому кілечку важко котитися. Чому? Як пензлик малював? Він квапився, біг попереду палички, став як сердитий, колючий їжачок. Ось кілечко і вийшло таке нерівне, важко йому котитися. Як треба було бігти пензлику? "

При оцінці малюнків увага дітей звертається не тільки на виразність зображення, але й на спосіб дії. Вихователь в ігровій формі пояснює дітям, що виразність створюваного образу залежить від техніки малювання пензлем.

"Відремонтуємо машині колеса"

Програмний зміст: спонукати дітей до самостійного визначення форми предмета і використання відомого способу зображення в новій темі; підводити їх до розуміння узагальненого способу зображення, оцінки малюнків.

Методи та прийоми: обстеження; художнє слово; ігрові прийоми.

Матеріал: іграшки (машини) вірш А. Барто "Вантажівка" фарби (гуаш); намальовані педагогом силуети машин.

Методика проведення заняття:

Вихователь показує дітям ілюстрації, читає вірш А. Барто "Вантажівка". Потім ставить на мольберт силуетне зображення машини без коліс: вантажівка перевернулася, всі колеса відвалилися. Далі, педагог створює ігрову ситуацію. Машина, звертаючись до пензлика, просить намалювати їй колеса, так як треба катати іграшки. Пензлик відповідає, що колеса він не вміє малювати. Тоді машина звертається за допомогою до дітей. Вихователь промовляє: "Діти, давайте подивимося на колеса у нашої машини. Якої вони форми? (Круглі). А що наш пензлик вже вміє малювати з круглого? (ґудзики, кілечка тощо). Так само малюють і колеса. Все кругле малюють однаково ".

Одному з дітей пропонується "поставити" колеса на машину (дитина показує спосіб зображення). Потім таке ж завдання виконують інші - "ставлять" колеса на свої машини. Можна дати малятам додатково чистий аркуш паперу, щоб вони потренувалися в малюванні "запасних" коліс. Після закінчення робіт діти "виїжджають" на машинах, "катають" іграшки. Педагог аналізує виконані зображення: "Ось Сергій приїхав на машині. Він поставив рівні, круглі колеса. Вони швидко котяться. А ця машина чому забуксовала? Чому це колесо погано котиться?" Діти бачать помилку, підказують, що треба зробити. На машинах можна катати іграшки (дрібні, силуетні): вони прикріплюються мастикою.

За матеріалами kids.rin.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас