Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Найпопулярніші запитання, які виникають у жінок в період лактації

Найпопулярніші запитання, які виникають у жінок в період лактації
 

Період, коли жінка годує своє маля груддю, більшість матусь пригадують з особливим трепетом і ніжністю. Проте, часто у молодих мам виникає багато запитань, пов’язаних з різними обставинами. Адже навколо теми лактації існує багато міфів, які передаються з уст в уста від однієї матусі до іншої. Тож ми вирішили вибрати найпопулярніші запитання, які жінки найчастіше задають лікарю стосовно тих чи інших моментів в період годування маляти груддю.



Чи не найпопулярніше запитання, яке ставлять жінки стосовно лактації, звучить так: «Чи можна завагітніти в період годування груддю?». Якщо відповідати коротко – так, під час годування груддю може відбутись запліднення. Якщо ж більш детально – на метод лактаційної аменореї (метод природньої контрацепції, мається на увазі пригнічення овуляції під час годування груддю) ви можете покладатись лише у випадку, якщо вашому малюку ще не виповнилось 6 місяців, збережені нічні годування, малюк активно смокче груди (годування відбувається «на вимогу», не рідше, ніж кожні 3-4 години), окрім грудного молока дитя нічого не споживає. А от поява менструації є першим сигналом до того, що період лактаційної аменореї завершився.

Проблема появи больових відчуттів під час годування груддю, ущільнень – питання, яке турбує багатьох молодих матусь. Ущільнення (лактостаз) часто виникають в перші місяці після народження дитини. Основна причина – в грудях збирається більше молока, ніж його споживає малюк. Коли ви лише почали годувати груддю - весь механізм ще не остаточно налагодився (йдеться про те, що організм матері з часом починає виробляти саме стільки молока, скільки споживає дитя, пристосовуючись до його індивідуальних потреб). А поки, коли ви лише починаєте грудне вигодовування, всі процеси тільки налагоджуються. Тому й виникають подібні проблеми.

Також, причиною того, що маля ссе груди недостатньо інтенсивно (відповідно накопичується «зайве» молоко) може бути використання пустушки, сосок, за допомогою яких дитя задовольняє свій смоктальний рефлекс, а потім менш активно смокче груди матері. А також – годування «по годинах», коли малюк може не повністю спорожняти груди. У всякому разі, ви маєте розуміти, що після кожного годування у вас має бути відчуття «звільнення» грудей від молока, якщо ж груди тягнуть, малюк вже поїв, а ви відчуваєте, що молока ще дуже багато – потрібно зціджувати молоко для уникнення подібних проблем (виникнення ущільнень). З часом механізм вироблення грудного молока налагодиться і потреба у додатковому зціджуванні зникне. Також, одним з головних профілактичних заходів проти появи ущільнень є часте прикладання маляти до грудей, годування «на вимогу», кожного разу, коли дитя попросить і додаткове зціджування (при потребі).

Інколи, також, дискомфорт під час годування може викликати поява тріщин на сосках. Основна причина – неправильне прикладання до грудей (малюк не захоплює ареолу повністю). Знову ж таки, найчастіше такі проблеми виникають на початку грудного вигодовування, коли мама ще вчиться, малюк ще вчиться і тому дуже довго перебуває біля грудей, що травмує соски. Як бути, коли тріщини вже з’явились ви можете прочитати у нашій попередній статті «Тріщини сосків: як уникнути проблеми».

Часто жінки запитують: «Чим відрізняється харчування під час лактації від звичайного раціону?» . Відповідаючи на це запитання, найперше, звісно, варто сказати про те, що деякі продукти посилюють лактацію, а деякі її пригнічують. Розуміючи це, ви можете і маєте застосовувати ці знання для регулювання вироблення грудного молока. Основні продукти-стимулятори лактації це: молоко та молочні продукти, горіхи, насіння, халва, відвари кропу, фенхелю, кмину. Ваше харчування має бути, насамперед, різноманітним та збалансованим, адже все, що ви їсте, є присутнім у вашому молоці, яке споживає маля. А от відвари шавлії і м’яти навпаки здатні пригнічувати лактацію.

Також, коли ви годуєте груддю, утримуйтесь від продуктів, які можуть викликати порушення травлення, шкодячи вам і малечі: капуста, свіжі овочі (особливо огірки, редиска), бобові, цільне молоко, гострі приправи.

Жінки, які схильні до частих застуд, хвилюються: «Чим лікування під час лактації відрізняється від лікування при звичних обставинах?» . Звісно, при будь-якому захворюванні в період грудного вигодовування варто негайно звернутись до лікаря. Адже лише лікар може поставити вірний діагноз та призначити коректне лікування, враховуючи особливість ситуації – ви годуюча мама. Якщо ж ви впевнені, що зможете обійтись самолікуванням – уважно вивчайте інструкції тих препаратів, які ви приймаєте: чи не протипоказані вони в період лактації?

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас