Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

А що у нас сьогодні на обід, мамочко?

А що у нас сьогодні на обід, мамочко?
 

Цікаво, що думають немовлята про свою їжу? Можливо, малюки розмірковують так? «Найкраща їжа, звичайно ж, у мене. Це – мамине молоко. Воно таке смачне! Але іноді мама забуває, що обід у нас загальний... і що їсть вона, те їм і я... Тому у мене болить животик і на щічках з'являються прищики».



Найбільше запитань мами задають педіатрам з приводу всіляких алергічних реакцій у дітей. Лікарі не поспішають виписувати ліки, і це правильно. В першу чергу вони радять налагодити харчування годуючої мами. Ось які рекомендації по дієті дає лікар-педіатр Наталія Гейко.

«Мова не йде про якусь особливу сувору дієту для мами, що годує, - каже лікар. - Звичайна здорова їжа і регулярне харчування забезпечать хорошу лактацію і якісне молоко». Звичайно ж, є ряд продуктів, на які мамі потрібно налягати.

Каші. Ідеально – цільнозернові, в їх клітковині міститься багато вітамінів. Склад будь-якої цільнозернової каші набагато багатший, ніж приготовленої з шліфованого зерна. Бажано уникати каші швидкого приготування.

Овочі. До трьох місяців потрібно їсти тільки овочі, які пройшли термічну обробку: запечені, відварені, тушковані, на пару.

Нежирне м'ясо (курка, телятина, кролик) у відварному або тушкованому вигляді. Краще їсти окремо, не змішуючи з будь-якими іншими продуктами.

Морська і річкова риба, відварна, тушкована, приготована на пару, теж повинна бути в раціоні мами.

Кисломолочні продукти: кефір, сир, йогурт.

Супи на овочевому бульйоні можна їсти з перших днів після пологів. А ось з борщем потрібно зачекати. Краще вводити його в раціон через місяць.

З фруктів можна печене яблуко без шкірки і банани.

Вершкове масло і рослинні олії.

Хліб з висівками.

раціон годуючої мами

Деякі продукти потрібно вводити в раціон через півроку, постійно спостерігаючи за реакцією малюка. При їх додаванні дотримуйтесь черговості. У разі реакції ви будете знати, чого варто уникати в подальшому. До таких продуктів відносяться:

• мед,
• трав'яні приправи,
• морепродукти,
• макарони,
• бобові,
• сезонні фрукти і овочі,
• сметана,
• горіхи,
• морс.

На період годування грудьми варто виключити з раціону:

• цитрусові: апельсини, мандарини, лимони, ківі, а також наші сезонні ягоди: полуницю, малину і обліпиху;

• шоколад;

• будь-яку їжу з ароматизаторами і консервантами.

Це саме ті продукти, які найчастіше викликають у дитини коліки і діатез.

У більшості випадків, якщо мама дотримується цих нескладних правил харчування, у малюка не буде алергій, і його животик буде спокійний.

У період грудного вигодовування важливо дотримуватися як режим харчування, так і правильної гігієну грудних залоз. Користуйтеся тільки дихаючими лактаційний прокладками, наприклад, Helen Harper Baby. Вони надійно захищають одяг від намокання і дбайливо доглядають за сосками.

Ну що, мамо, ти вже придумала, що у нас сьогодні на обід?

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас