Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Ознаки депресії у дитини

Ознаки депресії у дитини
 

У всіх діток, як і у нас, бувають хороші і погані дні. Але коли дитина в депресії, вона не може вибратися з цього поганого настрою. Малюк може демонструвати не лише смуток і печаль, але і плакати по кілька годин, влаштовувати серйозні істерики, або ж навпаки, бути байдужим до іграшок і інших дітей.



Звичайно ж, батькам дуже важливо знати і вміти розпізнавати ознаки дитячої депресії, і вчасно звернутися за консультацією дитячого психолога або психіатра. Особливо враховуючи, що депресія може залишитися і з'являтися в дорослому віці: половина дорослих людей, які страждають від депресії, страждали від неї і в дитинстві.

Роль маминого настрою

Мамин настрій впливає на дитину набагато сильніше, ніж ви думаєте. Якщо, наприклад, мама страждає від післяпологової депресії, вона менше спілкується, грає і навіть підтримує візуальний контакт з дитиною. Це безпосередньо впливає на малюка, якому для правильного розвитку мозку необхідна постійна емоційна і фізична стимуляція. Не отримуючи цього, дитина стає тривожною і лякливою, а це – емоції, які запускають депресію в майбутньому.

Малюки мам, які страждають від депресії, також часто мають проблеми з регулюванням власного настрою, не можуть слідувати вказівкам, вирішувати прості головоломки і грати в прості ігри. Вони не можуть впоратися з сумом або злістю, яку відчувають, якщо іграшка зламалася або її забрали на якийсь час за погану поведінку. Дітки дошкільного віку з депресією можуть бути не готові піти до школи і не знаходити радості в іграх.

Інші фактори ризику

Депресія може з'явитися в будь-якій сім'ї, навіть якщо в її історії не було таких випадків. У діток депресія може початися і через інші фактори, включаючи і хронічні захворювання, такі як діабет або хвороби щитовидки – вони можуть запустити депресію або мати такі ж симптоми. Навіть алергія може зробити дитину пригніченою, тому так важливо при перших ознаках дитячої депресії звернутися ще й до педіатра, щоб виключити всі можливі проблеми зі здоров'ям, які можуть впливати на настрій дитини. Якщо фізично з малюком все в порядку, вас направлять до дитячого психолога або психіатра.

Також є тісний зв'язок між депресією і дітками, які не можуть довго концентрувати увагу, справлятися зі шкільними завданнями, фокусуватися. Діти з СДУГ (синдром дефіциту уваги і гіперактивності) і іншими проблемами з розвитком часто відчувають себе самотніми, важко знаходять друзів, над ними можуть насміхатися, що також може стати причиною депресії.

Все вищенаписане говорить про те, що депресія – серйозна проблема, тому кожні батьки повинні знати і вміти розпізнавати її ознаки у дитини.

Ознаки дитячої депресії

- Постійно сумний настрій;

- Часті головні болі і болі в животі;

- Хронічна нудьга або апатія, небажання веселитися;

- Різка запальність і дратівливість;

- Спалахи ірраціональної поведінки;

- Регрес в важливих етапах розвитку (наприклад, у привчанні до горщика);

- Розлади сну;

- Схильність до нещасних випадків;

- Схильність до фобій і надмірного неспокою;

- Надмірні вибачення за незначні проступки (наприклад, не прибрав іграшки або забруднився їжею).

Якщо ви не впевнені, що у вашої дитини депресія, проявіть зайву обережність і поговоріть з лікарем. Це як раз той випадок, коли не потрібно соромитися звернутися до лікаря, так як чим раніше діагностується даний розлад, тим простіше з ним впоратися.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас