Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вагітність і спека: як собі допомогти?

Вагітність і спека: як собі допомогти?
 

Вагітність, безумовно, прекрасний період в житті жінки, який важко порівняти з будь-якою іншою подією чи станом. Та ніхто не буде заперечувати, що, окрім моря ніжності і відчуття абсолютного щастя, жінка, яка носить під серцем нове життя, переживає і ряд труднощів. Фізичні недомагання – звичні супутники вагітної, адже в організмі жінки відбувається ряд змін, з’являються нові навантаження. І якщо говорити про те, в яку пору року, все ж, «зручніше» виношувати дитину – однозначної відповіді, мабуть, не знайти.



Це пов’язано, по перше, з індивідуальними особливостями кожної окремої вагітності, а, по друге, з особливостями жіночого організму. Адже один комфортно переносить, наприклад, високі температури і не боїться спеки, в той час як для іншого спекотне літо – справжня мука.

Виношування дитини в теплу пору має безліч переваг: це менший ризик підхопити застуду чи ГРВІ, більше свіжих овочів і фруктів, корисної зелені, відсутність важкого зимового одягу та ризику підсковзнутися на зледенілому тротуарі. З іншого боку – літня спека є справжнім випробуванням для організму вагітної, часто вона провокує підвищення тиску, утворення набряків, швидку втомлюваність.

Як собі допомогти?

Усі поради з розряду «як перенести спеку» є доволі одноманітними і це зрозуміло – вони направлені на ключові завдання: допомогти організму справитися з підвищеними навантаженнями, врегулювати теплообмін та поповнити втрати вологи. Що ж стосується вагітної жінки – працюють ті самі правила, але дотримуватись їх потрібно з подвійною ретельністю.

• Найперше – уникайте перебування під відкритим сонцем у період, коли воно є найбільш активним, тобто в полудень.

• Якщо ви, все ж, маєте вийти на вулицю в цей час – не забувайте про головний убір та одяг з натуральних тканин вільного крою, зручне взуття. В спекотну пору відмовтеся від тонких ремінців, також варто зняти персні з пальців, тісні браслети.

• Завжди майте із собою пляшку з чистою водою (звісно, зловживати рідиною не варто, адже це може спровокувати набряки).

• Часті водні процедури (душ) не лише допоможуть легше перенести спеку, а є, також, додатковими необхідними гігієнічними процедурами під час вагітності, актуальність яких висока в будь-яку пору року, а влітку – особливо (в спеку може, наприклад, активізуватись молочниця).

• А от купання у відкритих водоймах – не найкращий спосіб охолодитися для вас, адже ви не можете бути впевненими в їх чистоті та безпечності.

• Під час вагітності в шкірі високий вміст пігменту меланіну (ось звідки пігментація), тому дуже важливо не забувати наносити сонцезахисні засоби перед виходом на вулицю.

• Не захоплюйтесь парфумами, лосьйонами з активним ароматом – зараз не найкращий для цього час. Адже в спекотний день вони можуть викликати запаморочення і нудоту.

Легкої вам вагітності!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас