Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

За кордон з малюком: брати чи не брати – ось в чому питання...

За кордон з малюком: брати чи не брати – ось в чому питання...
 

Яка молода матуся не мріє змінити щоденний ритуал «помити – погодувати – погуляти – спати укласти» на «відпочинок – сонце – море – пляж», особливо, коли всі жіночі журнали рясніють рекламою з яскравими фото всіляких курортів? Однак з появою малюка необхідно враховувати особливості і інтереси нового члена сім'ї. Тому при плануванні відпустки у більшості батьків виникає безліч питань. З якого віку вже можна подорожувати з малюком? Які несподіванки можуть підстерігати в поїздці? Як передбачити всі нюанси, щоб відпустка пройшла вдало? На ці питання нам відповіла лікар-педіатр Наталія Гейко.

Вік має значення

Всупереч поширеній думці про те, що дитині до 3 років на відпочинку робити нічого, Наталія Олександрівна вважає інакше: «До місяця точно їхати нікуди не варто, адже організму дитини потрібно адаптуватися до нових умов, та й мама після пологів повинна зміцніти і звикнути до свого нового статусу. Краще утриматися від далеких поїздок до 3-х місяців. Це дозволить налагодити режим і грудне вигодовування». Коли ж малюкові виповнилося 3 місяці, він повністю здоровий, відмінно розвивається, а мамі з татом дуже вже хочеться у відпустку, сучасні педіатри вважають, що можна подумати про це. Але батькам важливо враховувати індивідуальні особливості малюка і чітко розуміти, чи зможуть вони забезпечити дитині безпеку.

Визначаємося з місцем

На даний момент вибір пропонованих туристичних поїздок неймовірно великий. Але не в усі країни можна їхати з дітьми. На думку педіатрів, їхати з дитиною надто далеко, різко змінюючи кліматичні умови, не є добре, однак, якщо сильно хочеться, то це можливо. Різка зміна клімату не є небезпечною для малюка, якщо батьки будуть обережні і більш уважні, щоб запобігти тепловому удару або обмороженню. При плануванні відпочинку з маленькими дітьми Наталія Гейко рекомендує виключити поїздки, що вимагають попередньої вакцинації, вибирати країни, де є можливість отримати кваліфіковану медичну допомогу, а також забезпечити дитині хороші умови.

Які несподіванки можуть підстерігати в поїздці?

Найочевидніше і, тим не менш, дуже небезпечне, що чекає на нас під час подорожі – це брудні руки. Адже саме вони стають причиною 90% захворювань: від ГРЗ до дизентерії. Наталія Гейко настійно рекомендує якомога частіше мити руки собі і малюкові. Якщо помити руки під проточною водою немає можливості, про гігієну подбають дитячі вологі серветки «Helen Harper». Вони – педмет першої необхідності в будь-якій поїздці.

Адаптація та харчування

Наполягати, щоб дитина їла, не потрібно, а ось спеціально адаптовану для дітей воду варто давати малюкові частіше. Екзотичні фрукти та національні страви рекомендується вводити в раціон дитини з великою обережністю, щоб уникнути алергічних реакцій.

Не варто проводити багато часу з дитиною на сонці або в воді. Помірна їжа і купання, перебування на сонці в період його невисокої активності – запорука спокійного відпочинку.

Годуючим мамам слід дотримуватися того ж режиму в їжі і пиття, що і вдома. Якщо малюк вже перейшов на звичайне харчування, потрібно брати для нього страви, приготовані спеціально для дітей (такі завжди є в готелях, де передбачений шведський стіл). Для прикорму ідеально підійде баночне харчування: воно однакове в усіх країнах, адже провідні бренди дитячого харчування одні і ті ж самі.

Зміна часових поясів

Наслідкам зміни часових поясів піддаються всі, однак, маленькі діти переносять їх набагато легше, адже їм ще не відомо поняття часу. Якщо різниця в часі становить понад три години, краще заздалегідь подбати про відповідний рейс для перельоту, щоб малюк поспав в дорозі і не відчув змін. Міняти дитині режим дня в разі, якщо різниця в часі менше трьох годин, недоцільно.

Що б Ви не вирішили – відпочивати за кордоном або в межах своєї країни, дотримуйтесь порад педіатрів, а також враховуйте звички і індивідуальні особливості своєї дитини. Так Ви забезпечите собі по-справжньому приємний відпочинок.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас