Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

6 корисних порад для чутливих зубів

6 корисних порад для чутливих зубів
 

У вас чутливість зубів? Ви не одні. Більше 50% людей стикаються з цією проблемою, і жінки – майже в два рази частіше. Причина чутливості зубів – в зношуванні дентину і емалі, через що оголюється нерв. У підсумку ви можете відчувати пульсацію, дискомфорт і навіть біль при вживанні холодних і гарячих продуктів і напоїв, кислих, солодких і т.д. Що ж можна зробити?



Факторів, через які зуби можуть ставати чутливими, багато – від їжі і напоїв, які ви вживаєте, до неправильної зубної щітки. Якщо і ви страждаєте від даної проблеми, скористайтеся наступними порадами – вони допоможуть знизити чутливість і підтримувати зубки здоровими.

1. Чистіть зуби правильно. Напевно говорити про те, що чистити зуби потрібно регулярно, зайвий раз не варто. Але ви повинні знати, що зубний наліт теж може стати причиною чутливості, так як він виділяє кислотну речовину, що руйнує емаль. Чистіть зуби м'якими рухами вгору-вниз і використовуйте при цьому м'яку зубну щітку. В ідеалі придбайте щітку для чутливих зубів – такі випускаються різними брендами, в тому числі Curaprox, Splat, Sensodyne, Blend-a -med. Також врахуйте, що чистити зуби одразу після їжі – не найкраще рішення. Замість того, щоб очистити їх від кислоти, ви заженете її ще глибше, тому почекайте хоча б півгодинки.

3. Вибирайте пасту і ополіскувач для чутливих зубів. Так, вони не позбавлять вас чутливості, але і не погіршать ситуацію на відміну від звичайних (і тим більше відбілюючих) засобів по догляду за порожниною рота. Хоча, часто пасти і ополіскувачі для чутливих зубів містять нітрат калію або хлорид стронцію, які можуть знизити чутливість. Також, як правило, вони містять фторид, який допомагає зміцнити зубну емаль і запобігти її руйнуванню. Якщо ви страждаєте від чутливості зубів, такими пастами і ополіскувачами ви повинні користуватися на регулярній основі.

4. Відбілюйте зуби обережно. Відбілювання може нашкодити вашим зубам, якщо у відбілюючому складі міститься перекис водню (він може пошкодити емаль). Тому, вирушаючи на відбілювання, проконсультуйтеся попередньо з фахівцем і обов'язково дайте йому знати про те, що у вас чутливі зуби. Готовими наборами для відбілювання в домашніх умовах також користуватися не варто, принаймні, на свій розсуд без консультації стоматолога. Ви можете спробувати освітлити зуби натуральними народними засобами (полуниця, лимонний сік, сода, вугілля і т.д.), але як правило для цього використовуються або кислотні, або абразивні продукти, що також може погіршити вашу проблему.

5. Уникайте кислотної їжі і напоїв. Повністю відмовитися від усього цього вам, звичайно, не вдасться, але ви повинні обмежити споживання таких продуктів. Найпоширеніші з них – газована вода, цитрусові, вино, оцет, йогурт. Кислотні напої намагайтеся пити через трубочку. Після вживання кислотної їжі і напоїв випийте води або молока, щоб на зубах залишалося менше кислоти.

6. Спробуйте зробити фторування. Дану процедуру здійснюють в багатьох сучасних клініках. На зуби наноситься спеціальна паста, яка повинна залишитися і вбратися – вона створює так званий захисний шар, бар'єр, який дає додатковий захист емалі і зміцнює її.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас