Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Секрети міцного, здорового сну

Секрети міцного, здорового сну
 

Всім відомо, що здоровий, повноцінний сон – запорука гарного настрою, доброго самопочуття, обов’язковий до дотримання пункт для тих, хто слідкує за своїм здоров’ям, дбає про красу. І, здавалося б, найважче – це знайти час для сну, адже рівень зайнятості сучасної людини дуже високий. Проте, як не дивно, більшість скаржаться на безсоння: після напруженого дня, коли ми ледь дійшли до ліжка, ніяких проблем із засинанням не мало б виникати. Та вони виникають і це дуже поширено. Тож як поліпшити якість сну? Що робити перед сном, аби швидко і легко засинати, а чого робити категорично не можна? Про це і поговоримо.

Молоко з медом? А що ще?..

Мабуть, найпопулярнішим народним рецептом від безсоння є склянка теплого молока з медом перед сном. І, треба, сказати, такий рецепт справді дієвий. А які ще прості та ефективні методи допоможуть спати як немовля усю ніч?

Розслабтесь!

Перед засинанням нам потрібно розслабити тіло і заспокоїти думки. Адже лягаючи в ліжко, ми часто продовжуємо обдумувати плани на прийдешній день, аналізувати, згадувати, що відбулось сьогодні, тільки б не забути завтра про важливий дзвінок… Ось відповідь на те, чому тіло втомлене, але не засинає – голова продовжує працювати.

Навчіться перед тим, як вкладатися спати (а ще краще – перед тим, як переступити поріг дому) залишати усі свої справи. Спробуйте, якщо можна так висловитись, «закривати усі відкриті вкладки в голові», як робите це на комп’ютері. Адже продовжуючи обдумувати робочі питання (чи інші важливі справи) лежачи в ліжку, ви їх не вирішите, а от сон свій зіпсуєте, наступного дня матимете погане самопочуття і це лише погіршить ситуацію. Вчіться контролювати свої думки, управляти увагою і не дозволяти собі постійно тримати у голові абсолютно все.

Коли ви в ліжку і не можете заснути – переключіть увагу на своє тіло, спробуйте розслабити усі м’язи, починаючи з ніг, рук, черевного пресу, спини, шиї, аж до обличчя. По черзі концентруйте свою увагу на тих м’язах, які ви намагаєтесь розслабити в конкретний момент. Допоможе розслабитись тепла ванночка для ніг з ароматними травами. А заспокоїти думки допоможе планування наступного дня у блокноті: що записано – про те вже не треба постійно думати і тримати в голові.

Режим – запорука здорового сну

Ще одна проблема сучасної людини: через надміру різних щоденних справ, обов’язків, високу зайнятість, ми не завжди вміємо організувати свій час. А це не лише знижує нашу ефективність, а й негативно впливає на самопочуття. Адже людський організм схильний до режиму. Почніть вкладатися спати в один і той самий час, прокидайтесь також за укладеним розкладом. І нехай цей режим буде незмінним і для вихідних, і для робочих днів. Спершу може бути незвично, важко, доведеться «переламувати» себе, та з часом виробиться звичка, організм працюватиме як годинник і проблеми із засинанням відійдуть у минуле.

Аромотерапія для солодкого сну

Набийте невелику подушечку запашними травами: м’ятою, материнкою, листям ліщини, лавра, папороті, гілочками сосни. Нехай ця подушечка буде у вашій спальні поряд із вами. Вдихаючи цілющі аромати ви швидше налаштуєтесь на відпочинок, розслабиться тіло і якість сну зросте.

А от чого робити перед сном не варто?

Часом ми самі шкодимо собі, проганяючи сон геть «шкідливими звичками» - тими заняттями, які не варто робити перед засинанням, якщо бажаємо, аби воно настало як найшвидше.

Отож…

Перед сном не варто:

Сидіти за монітором комп’ютера. Про це знають, мабуть, усі, та, чомусь, не дотримуються важливого застереження. А дарма, адже світло від монітору комп’ютера (планшета, смартфона) пригнічує вироблення мелатоніну. А це «збиває» наш внутрішній природній годинник, після пізніх посиденьок перед екраном заснути справді вкрай важко, навіть, якщо шалено втомлені. Такий «ритуал» - посидіти в мережі, перевірити електронну пошту, соцмережі перед сном, є згубним для самого сну. Замість того, щоби намагатись «відключити» голову, розслабитись, - вводимо себе цим в додаткове напруження. Читаючи новини, інформативні статті, переглядаючи профілі знайомих, ви напружуєтесь розумово, поринаєте у нові проблеми, аналізуєте, роздумуєте – все це не налаштовує на сон, а лише віддаляє момент засинання та погіршує якість самого сну.

Наїдатися, перевантажувати шлунок. На дане застереження варто зважити не лише з міркувань збереження стрункості фігури. Сон на повний шлунок стимулює мозкові хвилі, які призводять до нічних жахів. Тому останній прийом їжі має бути не раніше, ніж за дві-три години перед вкладанням до ліжка, віддавайте перевагу легким продуктам.

Лежати в гарячій ванні. Розслаблююча ванна – це добре, але після гарячої ванни не варто одразу лягати до ліжка. Адже температура тіла вночі опускається, а починає вона знижуватись ще за дві години до самого засинання. Тіло розслабляється у момент, коли температура опускається, а гаряча ванна діє якраз навпаки. Тому таку ванну варто приймати не раніше як за дві години до сну.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас