Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

А ви вмієте правильно прати? Найпоширеніші помилки під час прання, які псують одяг

А ви вмієте правильно прати? Найпоширеніші помилки під час прання, які псують одяг
 

Прання – річ буденна і настільки банальна, що, здається, на цю тему все давно вже сказано. Ми закладаємо речі в пральну машину, натискаємо потрібні кнопки практично на автоматі – нічого складного. Та, виявляється, більшість з нас допускають помилки під час прання, які можуть зіпсувати наш одяг, пришвидшивши його зношування та спотворивши зовнішній вигляд і властивості.



Сортуйте не лише за кольором

Всі ми знаємо, що темні речі не перуть разом зі світлими, і навпаки. Та це не єдиний критерій сортування. Звертайте увагу на тип тканини. Наприклад, рушники ніколи не періть разом із синтетикою, також небажаним є сусідство у пральній машині рушників і постільної білизни. Постільну білизну взагалі варто прати окремо, сортуючи її за видом тканини (сатин, бавовна і льон, шовк – всі ці тканини перуться при різних температурних режимах!). Дуже брудні речі потрібно прати також окремо, оскільки їх сусіди в пральній машині можуть змінити свій колір, набути дивного відтінку. Ну і, звісно, бавовняні вироби, льон, шовк повинні пратися строго окремо.

Не перевантажуйте пральну машину

Напихати барабан пральної машина речами «до відмови» - не найкраща ідея: і якість прання знижується і машина псується, а ще й в процесі такого екстремального прання речі можуть просто порватися. А от ті, хто не вмикає пральну машину двічі, або й тричі підряд, гадаючи, що цим бережуть свою домашню помічницю – помиляються. Насправді, коли ви запускаєте кілька циклів прання один за одним – використовуєте перерозподіл тепла від попереднього прання, знижуючи споживання електроенергії.

Не переборщіть із засобом для прання

Хтось думає: що більше я додам прального порошку (чи іншого засобу) – то краще. Насправді, надлишок прального засобу провокує надмірне утворення піни, яка, власне, лише затримуватиме бруд. Тож завжди дотримуйтесь вказівок, зазначених в інструкції до прального засобу. Дана порада стосується не лише пральних порошків і гелів, а й кондиціонерів та відбілювачів.

Обережно з температурою!

Найчастіші нарікання на пральну машину – одяг після прання «збігся», а причиною тому не пральна машина (в ній можна прати практично будь-які речі, якщо ви вмієте це робити правильно), а вибраний вами температурний режим. Більшості видів тканин протипоказане прання у гарячій воді (до речі, сушка при високих температурах теж чинить аналогічний ефект «зсідання» одягу).

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас