Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Введення першого прикорму: з чого почати?

Введення першого прикорму: з чого почати?
 

Стосовно цього питання (з яких продуктів розпочинати введення прикорму) досі немає спільної думки ні серед педіатрів, ні серед дієтологів. Загальноприйнятими і найбільш популярними є наступні страви першого прикорму: овочеві пюре, безмолочні каші, кисломолочні продукти. Вибір, звісно, залишається за мамою. Проте, існують деякі рекомендації щодо надання переваги тому чи іншому продукту при введенні першого прикорму.



Овочеві пюре є найбільш багатими на залізо, мінеральні солі та вітаміни з усіх перелічених вище страв. Це – найбільш поширений перший прикорм. Рекомендують його діткам, які добре набирають у вазі (до 6 місяців вже подвоїли свою вагу при народженні), не схильні до алергії, не мають проблем з травленням. Діткам же, які погано набирають у вазі, найчастіше призначають у якості першого прикорму безмолочні каші (зрозуміло з якої причини – вони більш калорійні). Також безмолочні каші – більш вдалий вибір для першого прикорму дітей, які мають проблеми з травленням (рідкий стілець, кишкові кольки) та для малюків, схильних до алергії (в такому випадку з овочами та фруктами краще трохи зачекати).

Деякі педіатри наполягають на доцільності використання, в якості першого прикорму, кисломолочних продуктів, мотивуючи це тим, що перехід від маминого молока (суміші) до кисломолочних продуктів є максимально м’яким, і відповідно існує мінімальний ризик виникнення кишкових розладів та інших небажаних реакцій. Проте, цей варіант першого прикорму також має і багато противників. Тому вибір, знову ж таки, за Вами. Ви можете більш детально вивчити цю тему, порадитись із педіатром, якому довіряєте, та прийняти правильне рішення.

Як би там не було, якщо Ви вирішили вводити у раціон своєї крихітки кефір (чи інші кисломолочні продукти), не важливо – перший це прикорм, чи просто чергова страва, яку Ви пропонуєте своїй дитині, краще використовувати домашній кефір, сир чи йогурт (технологія їх виготовлення в домашніх умовах надзвичайно проста, головне що Вам знадобиться – якісне молоко, а якщо бажаєте зробити йогурт, то ще й спеціальна бактеріальна закваска і йогуртниця (хоча, можна обійтися і без неї, скориставшись натомість термосом чи просто будь-якою посудиною, яка закривається кришкою).

Інколи в якості першого прикорму призначають печене яблучко (якщо у дитини є закрепи).

Загалом, прикорм – це дуже індивідуально. Тому обов’язково порадьтесь із лікарем перед прийняттям важливого рішення – введення перших «дорослих» страв в раціон малюка.

Про те, коли вводити перший прикорм, а також рекомендації щодо введення прикорму, читайте у наших попередніх статтях.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по місяцях: 7 місяць життя

За сьомий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 600 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк наполегливо відпрацьовує уміння сидіти без сторонньої допомоги, ручки вже не служать опорою. Лежачи на животі – вільно, без особливих зусиль перевертається на спинку. Найближчим часом дитя швидше за все освоїть і повзання.

Рекомендації щодо введення першого прикорму

Отже, час настав! Малечі вже пів року, можливо навіть є перший зуб, Ви спостерігаєте як дитина проявляє цікавість до їжі, яку споживають дорослі, вона вже самостійно сидить? Ну що ж, напевне Ваш малюк вже готовий спробувати свою першу страву. Як ми розповідали в попередніх статтях: 6 місяців – оптимальний вік для введення першого прикорму (більш детально читайте в статті «Коли варто вводити перший прикорм»). Грудне молоко (чи адаптована молочна суміш) вже не може покрити всіх зростаючих потреб маленького організму (особливо це стосується заліза й кальцію.

Коли варто вводити перший прикорм?

Тема прикорму часто провокує багато дискусій і суперечок. Сперечаються і стосовно того, коли починати його (прикорм) вводити, що саме обрати для першої страви, і як це правильно робити, аби не нашкодити крихітці. Спробуємо допомогти розгубленій матусі, яка заплуталась серед порад, які лунають звідусіль. Отже…

Прикорм немовляти

Перший рік життя малюка в плані харчування ділиться на дві частини: перша частина - це коли крихітка харчується тільки вашим молоком або адаптованими сумішами, і друга частина, коли в раціоні малюка з´являється "доросла" їжа.