Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Досить відкладати – пора починати! Як легко вводити нові звички в своє життя?

Досить відкладати – пора починати! Як легко вводити нові звички в своє життя?
 

Більшість з нас мають уявний (або й реальний) список справ, які потрібно вже давно зробити, але… завжди знаходиться причина відкласти. Це може бути як обіцянка почати бігати зранку, так і постанова вивчити іноземну мову, більше читати, піти в спортзал, полишити куріння, попрощатись зі шкідливою їжею… Та що завгодно. Все, що ми обіцяли собі робити з понеділка, але вистачило нас лише до вівторка. Чому так? Невже люди просто діляться на дві категорії: тих, яким самодисципліна притаманна від природи і тих, які приречені постійно переборювати себе?



Сьогодні психологи багато говорять про те, що людина може легко ввести новий навик, якщо зробить його своєю звичкою. Мовляв, потрібна певна кількість повторень тої чи іншої дії, після яких вона стає комфортною, ЗВИЧНОЮ для нас. І вже зникає необхідність заставляти себе. Крок за кроком, повільно, але наполегливо, - це вірна стратегія на шляху до досягнення задуманого.

Скільки часу потрібно для закріплення звички? Тут, як завжди, все дуже індивідуально. Проте, найчастіше наголошують на важливості 21 дня як такого-собі рубежу, протягом якого потрібно непорушно повторювати новий навик, який ви хочете зробити звичним для себе. Ну а 90 днів – це вже перемога, якщо повторювати якусь дію протягом такого тривалого часу, вона стає комфортною і перестає вимагати великих вольових зусиль, стає звичкою.

Розбийте велику ціль на менші. Фахівці радять: якщо ви маєте велику і доволі абстрактну ціль, вартує розбити її на конкретні кроки, які ви реально можете втілити. Ці кроки мають бути чіткими і зрозумілими. Після того, як ціль розбита на конкретні кроки, не варто «починати нове життя з понеділка», в якому все буде по-іншому. Починайте з малого. Наприклад, якщо ваша мета – більше спорту, не варто одразу записуватись в спортзал, вводити ранкові пробіжки та ще й робити короткий комплекс вправ після пробудження. Адже, швидше за все, вистачить вас не надовго, а чергова невдача і недотримання слова, даного самому собі, лише ще більше розчарує вас. Тож почніть, наприклад, з щоденного 5-хвилинного комплексу після пробудження. Важливо, аби він займав зовсім мало часу, вам не доводилось прокидатись набагато раніше, аби виконувати його, а також, щоби вам для його виконання не потрібно було виходити з дому, купувати форму… Що менше умов – то більше шансів втілити задумане, адже тут не спрацюють найпоширеніші відмовки на кшталт: «о ні, це так складно, це займає стільки часу, потрібно витрачати гроші…». На шляху до поставленої цілі, ви не раз стикнетесь із саботажем, який ітиме зсередини, тож що спрощенішим буде ваше щоденне «ТРЕБА» - то більше шансів втілити його, не зійшовши з дистанції передчасно.

У випадку із введенням спорту в своє життя, важливо тривалий час дотримуватись нової постанови та не пропускати коротеньких тренувань, аж поки вони не стануть звичкою, і тоді, з часом, ви й самі захочете збільшити тривалість і кількість тренувань.

Те саме з вічною обіцянкою почати самостійно вивчати іноземну мову. Не потрібно засідати за книгами одразу на 2-3 години. Нехай це буде 10 хвилин на день, але стабільно.

Не беріться одночасно за кілька завдань. Ми хочемо отримувати все й одразу, тому, зазвичай, починаючи «нове життя» з великим ентузіазмом, обіцяємо собі дотримуватись кількох нових пунктів одночасно. Звісно, є люди зі сталевою силою волі, які здатні на таке, та така воля потребує тренувань і за спиною у цих людей – маленькі кроки, з яких вони починали, виховуючи себе. Беручись одразу за кілька завдань, ми швидко виснажуємось і досягнути мети не вдається. Тому варто вибрати одну звичку, над якою ви працюватимете і лише після її вироблення, починати ускладнювати завдання, вводити щось нове.

Почніть – це найважче. Часто ми попросту боїмося своєї цілі – вона здається для нас настільки недосяжною, що й руки опускаються. Але все не так страшно, якщо ми маємо чіткий план. А ще – важливо почати, далі все йде наче само-собою. Тож якщо перед вами стоїть якесь не дуже приємне завдання – не ставте за мету виконати його цілком, а постановіть лише почати. Ось, наприклад, ви маєте на меті провести продуктивну годину в спортзалі, але від самого формулювання вам стає некомфортно – ціла година! Запишіть у своєму блокноті справ: «прийти в спортзал, встати на бігову доріжку». Таке просте завдання цілком реальне для виконання, а коли ви вже його виконаєте – то, повірте, година в спортзалі здасться дрібницею, адже найважче – почати. Те саме, наприклад, із завданням написати звіт, чи статтю, пост в соцмережі. Не потрібно ставити за мету: «Написати звіт». Поставте простіше завдання: «Написати 5 речень звіту» - а далі все піде як по маслу. Такі маленькі «само обманки» допоможуть швидко рухатись у потрібному вам напрямку і позбутись, нарешті, звички відкладати все на потім. Потім настало, час діяти!

Успіху вам!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас