Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як стати щасливішим: поради психологів (частина 2)

Як стати щасливішим: поради психологів (частина 2)
 

Щастя – настільки важлива складова життя кожної людини, що вчені виділили для цього окремий напрямок досліджень, званий «позитивне мислення». Експерти в цій галузі стверджують, що є кілька ключових складових щастя. З чого ж воно складається?

Позитивні емоції

Радість. Подяка. Кохання. Здивування. Захват. Грайливість. Гумор. Натхнення. Співчуття. Надія. Креативність. Інтерес. Азарт. Насолода. Спокій. Всі ми час від часу відчуваємо ці позитивні емоції.

Ці емоції не тільки приємні, але й корисні для нашого мозку і організму в цілому. Вони знижують рівень гормонів стресу, борються з тривожністю і депресією, зміцнюють імунітет.

Позитивні емоції кожен день дуже сильно впливають на наше щастя і благополуччя. Ось чому так важливо займатися чимось, що дарує нам позитивні емоції. Навіть прості речі, як гра з дитиною або домашньою твариною або прогулянка можуть викликати ці почуття.

Уміння справлятися з негативним емоціями – також ключ до щастя. Стрес і негатив – невід'ємна частина нашого життя, але ми повинні вміти справлятися зі складнощами, боротися з поганими емоціями і насичувати кожен день хорошими.

Сильні сторони і інтереси

Те, що у нас добре виходить, і те, що нам подобається робити – це наші сильні сторони. У всіх нас є свої сильні сторони, навіть якщо досі ми їх в собі не відкрили.

Вашими сильними сторонами можуть бути:

- Те, що вам цікаво, наприклад: музика, мистецтво, наука, створення чогось, готування, читання;

- Будь-які навички, якими ви володієте, наприклад: малювання, гра на музичному інструменті, спорт;

- Ваші хороші якості, наприклад: доброта, почуття гумору, лідерство.

Ми стаємо щасливішими, коли відкриваємо в собі нові сильні сторони і інтереси і розвиваємо їх. Чим більше ми вчимося або тренуємося в своїх сильних сторонах, тим кращими стаємо в обраній справі. А коли стаємо в цій справі дійсно досвідченими, із задоволенням занурюємося в неї з головою, що також приносить нам щастя. Таким чином, вам потрібно знайти спосіб застосовувати свої сильні сторони кожного дня – це також ключовий інгредієнт щастя.

Хороші відносини

Люди в нашому житті відіграють важливу роль. Хороші відносини – один з найкращих сособів бути здоровим, жити щасливо і благополучно. Розвиток певних емоційних навичок допомагає нам підтримувати хороші відносини з людьми. Якщо ми завжди поруч для людей, які не байдужі нам, а вони завжди поруч для нас, ми стаємо набагато стійкішими до стресу і успішними.

Серед навичок, які допоможуть вам побудувати успішні взаємини:

- Вміти розуміти і виражати свої емоції;

- Емпатія, розуміння того, як почувають себе інші;

- Доброта;

- Вміння виказувати подяку;

- Вміння захищати свої інтереси, говорити, що вам потрібно і чого ви хочете.

Мета і сенс життя

Наше життя наповнене щоденними справами і відповідальностями. Роблячи щось одне, ми вже думаємо про наступне. Але іноді варто зупинитися і звернути увагу на те, що ви робите, і що робить щасливими вас.

Зверніть увагу на ефект від ваших дій. Подивіться, що вам дійсно важливо. Як ви можете зробити цей світ кращим (навіть у чомусь зовсім маленькому і непомітному). Якщо ви будете відчувати свою корисність, кожен день йти до мети, ви усвідомите свій сенс життя і станете ще трохи щасливішими.

Досягнення цілей

Коли наше життя наповнене позитивними емоціями, хорошими відносинами з людьми, ми знаємо свій сенс життя, свої сили і маємо свої інтереси, ми здатні досягати великих цілей. Постанова і досягнення цілей – це те, що дарує нам енергію, ентузіазм, змушує відчути себе корисним.

Працюйте над тим, що має для вас значення. Намагайтеся, пробуйте, не прагніть відразу до ідеалу. Залишайтеся оптимістом і пробуйте знову, вірте в себе і свою мрію. Реалістичні цілі і маленькі кроки до них втілюють мрії в реальність. А щоб ця частина вашого життя приносила ще більше задоволення, святкуйте всі свої досягнення з близькими людьми.

Стаємо щасливішими!

Тепер ви можете навчитися жити щасливо, злегка змінивши свій світогляд, ставши впевненішими в собі, використовуючи свої сильні сторони, роблячи те, що подобається, і підтримуючи хороші взаємини з людьми. Так, це багато. Але ви можете почати з чогось одного і маленькими кроками, але щодня, рухатися назустріч своєму щастю!

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас