Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

6 порад, які допоможуть навчити дитину вчитися самостійно

6 порад, які допоможуть навчити дитину вчитися самостійно
 

Перший клас – важливий рік у житті дитини, адже за цей проміжок часу так багато чому потрібно навчитися: правильно писати, швидко читати, рахувати і, звичайно, освоювати новий матеріал. І якщо раніше з цим питанням хоч якось допомагали групи продовженого дня, на яких дитина вчилася самостійно, займалася і освоювала пройдений матеріал, то сьогодні ця відповідальність повністю лягає на батьків.



Якщо ви не хочете найближчі кілька років проводити вечори разом з дитиною, сидячи за домашніми завданнями, а хочете просто спілкуватися і відпочивати разом з чадом, значить, потрібно вчити малюка робити уроки самостійно.

Що потрібно зробити, щоб навчити дитину вчитися самостійно?

Привчіть до відповідальності

У кожного члена сім'ї є свої обов'язки і речі, за які він відповідає, і виконання домашнього завдання – відповідальність дитини. Вона повинна розуміти, що її оцінки та уроки, як робота для тата – так, часто не хочеться, але дуже важливо вміти змусити себе це зробити. І відмовок з серії «папа так сказав» або «мама неправильно написала» немає місця, в кінці кінців, знання потрібні саме учню.

Облаштуйте місце для навчання

Якщо дитина постійно робитиме уроки, сидячи на кухні за столом, поки мама готує, або на дивані, серйозного ставлення до них у нього не буде. Покажіть, що це дійсно важливо хоча б тим, що облаштуєте місце для його навчання.

Встановіть час для уроків

Звичайно, відразу після школи так не хочеться сідати за домашні завдання, а ввечері так хочеться погуляти і відпочити – і так буде завжди. Простіше відразу привчити дитину до дисципліни і тому, що, припустимо після обіду – час для виконання домашніх завдань. За пару місяців малюк звикне, і з таким режимом у вас завжди ввечері буде час для сімейного відпочинку.

Максимум самостійності

Тільки та інформація, до якої дитина прийшла сама своїми логічними домислами, міцно засвоюється, тому не варто відразу поспішати на допомогу і намагатися пояснити малюкові, що від нього вимагається в домашньому завданні і як його краще виконати. Набагато корисніше буде, якщо він сам, нехай навіть і перечитавши ту ж задачку 20 разів, зрозуміє, в чому суть.

Не сваріть за оцінки

Нехай малюк отримає в школі 4, 3 або навіть 2 за завдання, яке він зробив сам. Зате це буде його особистий досвід, з якого він зможе зробити висновки, і який однозначно піде йому на користь.

Довіряйте і допомагайте

Те, чого домігся сам, підвищує самооцінку і впевненість у власних силах. Що стосується домашньої роботи, то чим більше ваша дитина зробить самостійно, тим більш відповідально ставитиметься до виконання уроків. Звичайно, завжди бувають складні дні або незрозумілі завдання, і якщо дитина просить вас про допомогу – не відмовляйте їй, але не варто робити за неї відразу всі уроки, ваше завдання підштовхнути хід її думок в правильне русло. Більш того, допомагаючи у важких ситуаціях, ваш малюк буде знати, що в будь-якій складній ситуації він завжди може звернутися до вас за допомогою.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас