Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як навчити дитину вчитися

Як навчити дитину вчитися
 

Як же часто можна почути від батьків, що в школі дітям задають дуже великі і складні завдання, з якими доводиться справлятися всією сім'єю. Але зачекайте, домашні завдання даються дитині, виходячи з пройденого матеріалу на уроці, з розрахунком на те, що дитина сама зможе впоратися з ним, якщо докладе певних зусиль. Так як же бути – допомагати дитині чи ні, і як взагалі навчити власне чадо робити уроки самостійно?

Яка взагалі роль батьків у домашніх завданнях дитини? Все, що повинні робити люблячі і дбайливі батьки – це контролювати, чи правильно дитина зробила уроки, чи ні, і якщо щось чаду стало незрозуміло під час уроку в школі, допомогти розібратися – ось і все. Якщо ви погано пам'ятаєте свій шкільний курс, перевірити правильність можна за допомогою спеціального інформаційного сервісу, наприклад, готові відповіді на урок геометрії для 8 класу можна знайти на gdzonline.net, проте дитині користуватися готовими відповідями не варто, інакше користі від домашніх завдань буде мінімум.

І все ж, як навчити дитину вчитися самостійно?

У мережі можна знайти чимало корисних порад і рекомендацій від практикуючих шкільних психологів, деякі з них можуть виявитися дуже навіть корисними. Спробуйте, можливо, саме вони допоможуть нарешті вам забути про постійні уроки після роботи і навчать ваше чадо вчитися самостійно.

1. Навчання – це робота

Поставте навчання дитини в один ранг з власною роботою, вона має ставитися відповідально до нього. Так, вам теж іноді не хочеться йти на роботу або вирішувати якісь питання, але ж потрібно. Навчання – це її робота, і якщо вона не справляється, то вам доводиться працювати і за себе, і за неї. Звичайно, якщо щось не виходить, дитина завжди може звернутися до вас за допомогою, але її завдання – уважно слухати все на уроках і після намагатися застосовувати нові знання і самостійно вирішувати домашні завдання.

2. Вибираємо час

Робити уроки в один і той самий час дисциплінує дитину, але у неї також напевно є й інші інтереси, а ще після школи хочеться хоч трохи відпочити. Не нав'язуйте і не змушуйте робити уроки відразу після школи або коли вам зручно, нехай дитина сама визначить і вибере час для цього. Звичайно, це має бути розумна межа, і якщо чадо заявляє, що сяде за уроки о 10 вечора, то це абсурд. Але якщо о 3 годині дня замість уроків дитина хоче подивитися улюблений мультик, а за уроки сісти на півгодини пізніше, то нічого поганого в цьому немає, поважайте її вибір і інтереси, і тоді до уроків вона буде ставитися не як до покарання, а як до власної відповідальності.

3. Учитель завжди правий

Давайте відразу обмовимося, що це правило стосується шкільної програми і домашніх завдань. Щоб у дитини не виникало протиріч в тому плані, як краще вирішити задачу (як сказала Марія Іванівна чи як порадив тато?!), ви повинні підтримувати авторитет вчителя. Все ж таки він є фахівцем у своїй галузі, так і вашому чаду так буде простіше засвоювати нову інформацію.

4. Не перехвалюйте

Безумовно, хвалити дитину потрібно, особливо якщо щось у неї виходить особливо добре або коли ви знаєте, що для досягнення результату вона доклала чимало зусиль. Так, для кожних батьків своє дитя завжди найкраще, але ви також повинні розуміти, що як і в усьому іншому, тут важлива міра, інакше з вашої подачки у чада може утворитися неправильна самооцінка. Важливо навчити дитину розуміти, що якщо щось у когось виходить краще, то їй для досягнення подібного результату потрібно докласти більше зусиль, так само як і якщо їй щось дається простіше, то її другу може знадобитися допомога в цьому питанні і трохи більше часу. Таким чином, у дитини буде формуватися правильне ставлення до особистісних особливостей і труднощів.

5. Обговорюйте нове

Кожен день питайте, що нового і цікавого дізналася ваша дитина в школі. Банально? Так, але саме такі питання і обговорення підстьобують мозок дитини до запам'ятовування нової інформації і акцентують її увагу під час уроку, так як після вона знає, що ви її про це запитаєте, і ще сидячи в школі за партою буде придумувати, як і що вона вам розповість.

Приємного і легкого навчання вашій дитині, і вам!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас