Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як правильно привчити дитину до горщика?

Як правильно привчити дитину до горщика?
 

Скоро мені два рочки. Я вже зовсім великий і багато чого вмію робити сам: їм ложечкою, граю, знаю багато слів і навіть сідаю на горщик! А ще у мене тепер зовсім інший підгузник, не як у малюків. Він майже такий самий, як трусики, тому я сам його можу знімати і знову одягати. Мама сказала, що зовсім скоро він мені і зовсім не знадобиться, тому що я, як всі великі діти, буду ходити на горщик. А зараз він просто про всяк випадок, щоб у мене завжди були сухі чисті штанці.

Батьки часто сперечаються про те, з якого віку малюк повинен сідати на горщик. Хтось з гордістю заявляє, що його дитина почала ходити на горщик ще до року, тому що крихітку висаджували з 6 місяців, а хтось навіть в два з половиною і три рочки не може розлучитися з підгузками, тому що «дружба» з горщиком ніяк не складається. Як правильно діяти батькам, щоб перехід від підгузників до горщика був ефективним? Це питання ми поставили педіатра з двадцятирічним стажем роботи Наталії Гейко.

«Педіатри рекомендують починати привчати дітей до горщика не раніше, ніж в 1,5-2 роки. Висаджування до року не рекомендовано. Воно далеко не завжди приносить позитивний результат. Часто занадто раннє привчання призводить до того, що спочатку діти ходять на горщик, а через якийсь час категорично відмовляються це робити. Так відбувається тому, що дитина до 1,5 років ще не готова ані фізично, ані психологічно освоїти цей головний навик гігієни».

Як зрозуміти, що малюк готовий?

- Дитині не менше 18 місяців.

- Під час денного сну і ще кілька годин після нього малюк не пісявся.

- Дитина розуміє мову і ваші прохання, реагує на них.

- Малюк вміє самостійно знімати трусики і одягати їх назад.

- Дитина розрізняє частини тіла.

- Крихітка може легко просидіти 5-10 хвилин на одному місці.

Основний принцип: сформувати рефлекс «позив-горщик-спорожнення». Важливо навчити дитину вчасно відчувати позив і розуміти, що саме в цей момент потрібно сідати на горщик. Важливо, щоб дитяча білизна була зручною для крихітки і процес зняття-одягання штанців і трусиків відбувався легко. У цей своєрідний «перехідний період» найкраще використовувати спеціальні трусики-підгузники Helen Harper Soft&Dry Pants. Вони знімаються і одягаються, як звичайна білизна, і діти дуже легко справляються з ними. Крім того, якщо дитина заграється і забуде про горщик, трусики-підгузники вберуть всю вологу, штанці малюка завжди будуть сухими і чистими, а значить, він буде впевненішим у собі.

Як створити правильні умови?

- Поставте горщик так, щоб малюк весь час його бачив.

- Приготуйте кілька пар просторих штанців, які малюк легко знімає і одягає.

- Одягніть на дитину коротеньку кофточку, яку не потрібно спеціально піднімати і підтримувати.

- Одягніть на дитину спеціальні трусики-підгузники.

- Підберіть прості слова, якими ви будете називати видільні процеси ( «пі-пі», «ка-ка», «пс-пс», «ФФ» або будь-які інші, що асоціюються у малюка з процесами спорожнення).

Щоб малюку було легше закріпити нову навичку, хваліть його за успіхи і ні в якому разі не лайте, якщо трапився казус. Тим більше що з Helen Harper Soft&Dry Pants штанці завжди будуть сухими.

Виявляється, ходити на горщик дуже легко. Я вже навіть звик до нього! А головне – я не боюся, що мої штанці раптом можуть стати мокрими, адже мама поки ще одягає на мене спеціальні трусики, про всяк випадок.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас