Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

8 головних проблем зі сном під час вагітності (і рішення для них!) - Частина 1

8 головних проблем зі сном під час вагітності (і рішення для них!) - Частина 1
 

Всі радять вам «поспати хоч трохи», але як це зробити, якщо під час вагітності вас буквально переслідують печія, синдром неспокійних ніг і інші проблеми? У даній статті ми розповімо, як впоратися з найпоширенішими проблемами зі сном у майбутніх мам!

Ви напевно очікували, що не будете висипатися, коли у вас з'явиться малюк, але проблем зі сном під час вагітності могли не очікувати. Тепер ви знаєте: виспатися під час вагітності не простіше, ніж з немовлям. Як показали дослідження, від проблем зі сном страждає 3 з 4 майбутніх мам. Отже, як впоратися з найпоширенішими з цих проблем?

Часті позиви «в туалет»

Коли це трапляється: Як правило, на першому і третьому триместрах.

Чому так відбувається: Збільшений рівень прогестерону змушує вас бігати в туалет частіше звичайного. Плюс, ниркам необхідно фільтрувати майже в півтора рази більше крові, ніж зазвичай, через що, звичайно, і сечі більше (простіше кажучи, ви писяєте за двох). На третьому ж триместрі зростаюча матка тисне на сечовий міхур, змушуючи вас постійно хотіти в туалет.

Що можна зробити: Пийте більше рідини днем і менше ввечері, за пару годин до сну. Також можете залишити біля туалету світильник, щоб яскраве світло під час нічного пробудження не перебивало ваш сон.

Болі і дискомфорт

Коли це трапляється: Протягом всієї вагітності, але особливо на другому і третьому триместрі.

Чому так відбувається: Багато майбутніх матусь не можуть знайти зручну позу для сну, особливо ті, хто звик спати на животі. Хоча і любителькам спати на спині доведеться шукати нові позиції, так як сон на спині протипоказаний після першого триместру (так як плід своєю вагою тисне на порожнисту вену, порушуючи кровообіг). А ще зростаючий малюк впливає на рівень гормонів в організмі майбутньої мами, через що зв'язки і м'язи стають слабшими.

Що можна зробити: Спати на боці, бажано на лівому – така поза буде найбільш комфортною для вас і безпечною для дитини. Користуйтеся подушкою для вагітних або підкладайте звичайні подушки між колінами, під животик, біля спини і де вам ще потрібно.

Судоми в ногах

Коли це трапляється: Як правило, у другій половині вагітності.

Чому так відбувається: Немає однозначної точки зору на те, чому в литкових м'язах у майбутніх мам виникають болючі спазми, але причина може бути в стисканні кровоносних судин і втомі, так як ви носите більшу вагу. Ви можете страждати від судом і вдень, але вночі вони сильніші і більш помітні.

Що можна зробити: Одна з теорій пов'язує судоми в ногах з низьким рівнем кальцію і магнію, тому постарайтеся споживати більше цих мінералів (з приводу їх прийому в якості харчових добавок або вітамінів проконсультуйтеся з лікарем). Пийте більше води, розтягуйте м'язи ніг протягом дня. Коли виникає судома, постарайтеся випрямити ногу, потім акуратно розімніть і розтягніть стопу. Також можна спробувати постояти на холодній поверхні. Якщо всі ці заходи не приносять хоча б тимчасового полегшення, зверніться до лікаря (так як зрідка причиною судом можуть бути кров'яні тромби).

Синдром неспокійних ніг

Коли це трапляється: Зазвичай на третьому триместрі.

Чому так відбувається: Експерти досі не впевнені, які причини цього синдрому, але згідно з дослідженнями, близько 15% майбутніх мам страждають від нього на третьому триместрі вагітності. Якщо у вас синдром неспокійних ніг, у вас буде некомфортне відчуття мурашок і поколювань на ногах, що заважає сну, і бажання постійно рухати ногами.

Що можна зробити: Синдром неспокійних ніг пов'язують з дефіцитом заліза і фолієвої кислоти. Здайте аналізи, і якщо вам теж не вистачає цих елементів, доктор пропише вам нову дієту або харчові добавки. Також допоможуть щоденні вправи. А ще намагайтеся утриматися від кофеїну і дотримуватися гігієни сну – це особливо необхідно при синдромі неспокійних ніг.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас