Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як приготувати чашку ідеального чаю: гід для новачків

Як приготувати чашку ідеального чаю: гід для новачків

Хочете не просто пити чай, а по-справжньому насолоджуватися кожною чашкою цього ароматного напою, але не знаєте, з чого почати? Що ж, ми зібрали для вас в одному місці все, що вам варто знати про його види і приготування, щоб ви могли приготувати свою ідеальну чашку чаю.

Вибираємо і заварюємо чай

Чорний чай: має міцний, насичений, злегка терпкий смак; містить 40-60 мг кофеїну в одній чашці. Заварюється при температурі води 90-95 градусів протягом 3-5 хвилин.

Білий чай: має м'який, ніжний, витончений смак; містить 10-15 мг кофеїну в одній чашці. Заварюється при температурі води 80-85 градусів протягом 2-3 хвилин.

Зелений чай: має м'який, свіжий, витончений смак; містить 23-35 мг кофеїну в одній чашці. Заварюється при температурі води 80-85 градусів протягом 2-4 хвилин.

Трав'яний чай: смак залежить від складу трав'яного збору в кожному окремому випадку; не містить кофеїну. Заварюється окропом протягом 5-6 хвилин.

Улун: має тонкий, фруктовий, солодкуватий смак; містить 30-35 мг кофеїну в одній чашці. Заварюється при температурі води 85-95 градусів протягом 3-5 хвилин. Придбати високоякісний улун та інші китайські чаї найвищої якості ви зможете тут - http://taetea.com.ua/ulun-oolong/da-hun-pao-dahunpao - в інтернет-магазині «TaeTea».

Пуер: має земляний, насичений смак; містить 30-40 мг кофеїну в одній чашці. Заварюється при температурі води 90-100 градусів протягом 3-4 хвилин.

Йєрба мате: має яскравий, терпкий, трав'яний смак; містить 35 мг кофеїну в одній чашці. Заварюється окропом протягом 3-5 хвилин.

Ройбуш: має солодкуватий горіховий смак; не містить кофеїну. Заварюється окропом протягом 5-7 хвилин.

Листовий чай чи пакетований?

Не весь чай однаково хороший. Листовий чай виготовляється з натуральної сировини (листя), в той час як пакетики, як правило, наповнюються крихтами сухих листочків, що розсипалися, так званим пилом. Таким чином, листовий чай дарує багатший, насиченіший смак і більше користі. Також деякі чайні пакетики виготовляються зі знебарвленою паперу, що теж не найкращим чином впливає на якість чаю. Звичайно, не весь пакетований чай поганий, та краще все ж робити вибір на користь листового.

Кілька порад з приготування чаю

1. Правильно відміряйте кількість заварки. На кожну чайну чашку, об'ємом в 240 мл, необхідно 1-2 чайних ложки заварки.

2. Використовуйте для приготування чаю чисту холодну воду. І ніколи не кип'ятіть воду двічі! Від несвіжої води і чай втратить свою свіжість.

3. Слідкуйте за температурою води. Як описувалося вище, деякі чаї заварюються окропом, інші ж – при більш низьких температурах, тому що занадто гаряча вода може руйнувати їх смак. Чорний, трав'яний, улун, пуер, йерба мате і ройбуш заварюються окропом (або водою, близькою до нього по температурі), в той час як зелений і білий чай не можна заварювати такою гарячою водою.

4. Дотримуйтесь часу заварювання. Більшості чаїв потрібно хоча б 3 хвилини, щоб заваритися і розкрити свій смак. Але і якщо перетримати, деякі чаї можуть ставати занадто гіркими. Ройбуш і трав'яні чаї заварюються найдовше, найменше часу потрібно білому і зеленому чаю.

5. Спробуйте добавки до чаю, щоб поліпшити його смак і збільшити користь. Поліпшити смак чаю або подарувати аромату напою цікаву нотку допоможуть додаткові інгредієнти. Що можна спробувати? Цитрусові – лимон, апельсин або грейфрут, вони поліпшать засвоєння антиоксидантів завдяки вітаміну С. До улун і трав'яних чаїв ідеально підійде мед. Також спробуйте поекспериментувати, додавши до чаю один з наступних інгредієнтів: м'ята, імбир, базилік, кориця, кайенский перець, лаванда, кокосове масло.

Приготуйте свою ідеальну чашку чаю і насолоджуйтеся кожним його ковтком!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас