Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Трійця 2017: як підготуватися до свята

Трійця 2017: як підготуватися до свята
 

Свято Трійці православні християни традиційно відзначають на 50 день після Великодня, звідси й друга назва цього свята П'ятидесятниця. У 2017 році цей день припадає на 4 червня – цей день, як і Великдень, є офіційним вихідним. Як правильно підготуватися до свята, що можна і що не можна робити в цей день, щоб не накликати біду і невдачу у всіх справах?

Православні християни в день святої Трійці за старим звичаєм прикрашають храми і свої будинки квітами, травою і зеленими гілками – ця традиція символізує Божу благодать, від якої подібно квітам і рослинам розквітають душі плодами своєї чесноти. Також, цей день вважається не тільки днем заснування християнської церкви, а й днем народження землі – її в цей день називають іменинницею.

На початку червня земля "прикрашена" свіжої соковитою зеленню і квітами, подібно до цього люди також прикрашають свої будинки букетами і травами, щоб божа благодать відвідала їхній будинок, подарувавши благополуччя і щастя. У старі часи особлива увага на Трійцю приділялася молодим деревам – вербі, березі, горобині – їх часто молоді дівчата прикрашали вінками і стрічками, завивали їм гілки.

Так як в день Трійці земля вважається іменинницею, то і більшість заборон пов'язано саме з нею – не можна копати, рити, орати, боронувати і тим більше встромляти кілки, садити рослини і скошувати траву, рубати дерева, колоти дрова, ламати гілки або сучки, інакше вона може образитися, і хорошого врожаю точно не бачити.

Трійця – одне з головних церковних свят, а тому в цей день не можна працювати, в тому числі і займатися домашніми справами – прибирати, різати, стригти, ткати, шити, вишивати, в'язати, прати і т.д., єдине, що можна робити – це готувати і годувати домашніх тварин. З давніх-давен вірили, що на того, хто не послухається і вирішить не дотримуватися визначених заборон, чекають покарання у вигляді різних напастей: у того, хто сіє, град поб'є весь урожай, хто оре – худоба впаде, хто гне гілки і будує огорожу – сам в дугу зігнеться, хто пряде – вівці заблукають.

Також, наші предки свято вірили, що в це свято, і по три дні до і після, в наш світ можуть вільно проникати різні міфічні створіння: русалки і мавки. Щоб не зустріти їх і не накликати біду, на Трійцю заборонено поодинці ходити в поле і в ліс, водити туди худобу, і купатися в будь-яких водоймах. Як би не було жарко в цей день, перевіряти на собі цю прикмету краще не варто.

Дізнатися більше про історію і значення свята можна тут.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас