Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Сила пластиліну, або чим ліплення таке корисне для малечі + рецепт домашнього тіста для ліплення

Сила пластиліну, або чим ліплення таке корисне для малечі + рецепт домашнього тіста для ліплення
 

Стискати, катати, ліпити... малюкам так подобається грати з пластиліном! А додайте ще й допоміжні матеріали, які знайдуться в кожному будинку, і гра з пластиліном стане потужним навчальним і розвиваючим інструментом. Це цікаве і захоплююче заняття стимулює дитячу уяву, зміцнює м'язи рук і пальців, розвиває соціальні навички, а також (хто б подумав!) навчає азам самих різних наук!

Куплений пластилін або приготоване вдома тісто подарує не тільки години цікавої гри, але і буде навчати і розвивати дитину. А щоб зробити ці заняття максимально корисними і різноманітними, включіть в гру і допоміжні матеріали: маленькі свічки для торта, блоки конструктора, кришечки від пляшок, формочки для печива, ґудзики, пір'я, листочки, мушлі, пластикові вилки, ложки і ножі, каталку для тіста або пляшку, маленькі фігурки людей і тварин, шнурки і стрічки, зубочистки (тільки для старших діток).

Чому дітлахи вчаться?

Ліплення вдома або в школі стимулює розвиток і навчає дитину. Так, намагаючись втілити свою ідею в реальність, вона буде пробувати різні способи і інструменти, поки не знайде той, який спрацює. Вона буде експериментувати, поки не задовольнить свою цікавість, поки не проаналізує і не знайде рішення. Всі ці навички будуть необхідними як в школі, так і в подальшому житті.

Соціальний і емоційний розвиток

По-перше, ліплення з пластиліну дозволяє дитині відчути себе впевненою ( «Я зміг це зробити»). По-друге, стискання, розплющування, розминання пластиліну – здоровий спосіб виплеснути зайву енергію; таким самим чином маса для ліплення допомагає діткам приборкати сильні емоції (якщо дитина переживає стрес або хвилюється, запропонуйте їй пом'яти шматочок пластиліну).

Граючи з пластиліном з іншими дітьми, дитина спілкується, вчиться працювати в команді, цінувати чужу працю, ділитися – всі ці навички необхідні для нашої соціалізації протягом усього життя. Щоб ліплення принесло ще більше користі, обговорюйте з дітьми, що вони роблять, чи можуть вони зліпити щось на замовлення і т.д. Загалом, спілкуйтеся як можна більше і заманюйте дітлахів спілкуватися між собою.

Творчість і уява

Пластилін – прекрасний інструмент для вираження ідей дитини та ігор на уяву. З нього можна зліпити що завгодно для подальшої гри: набір посуду та солодощі для чаювання, машинки і кораблики, будівлі, людей і тварин... Все це братиме участь в творчих іграх, що розвивають дитячу фантазію. У той же час ліплення розвиває символічне мислення (якщо дитина прикидається, що пластилін – це щось інше).

Розвиток мови і мовлення

Граючи, діти спілкуються між собою і з дорослими, що допомагає розвивати їхню мову і словниковий запас. Вони можуть не тільки говорити про те, що роблять, але і розповідати цілі історії про свої творіння. Також малюк може вчити літери, вдавлюючи пластмасові букви в пластилін і складаючи слова, або малюючи букви і цифри на м'якій масі.

Цифри і рахунок

З пластиліном можна грати, як з піском, вимірюючи його ложками і ємностями різної величини. Також за допомогою пасочок можна навчити дитину геометричним фігурам, а з пластиковими цифрами можна навчитися рахувати і освоїти ази арифметики.

Фізичний розвиток

Працюючи з пластиліном, дітки розвивають м'язи пальців і рук, готуючи їх до письма, малювання та інших життєво важливих навичок. Під час ліплення ефективно розвивається зорово-моторна координація, зміцнюються дитячі ручки і пальчики, створюючи основу для подальшого повноцінного розвитку малюка.

Рецепти домашнього тіста для ліплення

Варіант 1:

- 1 скл. води;
- харчовий барвник;
- 6 скл. борошна;
- 1 скл. рослинної олії.

Додайте в воду харчовий барвник, потім борошно і олію. Вимісіть до однорідної консистенції.

Варіант 2:

- 2 скл. харчової соди;
- 1,5 скл. води;
- 1 скл. крохмалю.

Помістіть всі інгредієнти в миску і розмішайте виделкою. Перелийте суміш в каструлю і доведіть до кипіння на середньому вогні. Постійно помішуючи, варіть масу до загусання, потім остудіть.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас