Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що можна і чого не можна: 8 порад для тих, хто носить контактні лінзи

Що можна і чого не можна: 8 порад для тих, хто носить контактні лінзи
 

Мільйони людей по всьому світу носять контактні лінзи, і майже 90% з них не дотримуються правил їх використання, через що ризикують заробити ряд ускладнень і проблем зі здоров'ям очей, включаючи подразнення і інфекції (які з'являються найбільш часто).

А чи знали ви, що при опитуванні виявилося, що 99% людей, які носять контактні лінзи, здійснюють хоча б одну помилку в догляді за ними або при їхньому використанні? А третина таких людей звертається до лікаря через почервоніння або болі в очах, викликані контактними лінзами.

Найпоширеніша проблема від носіння контактних лінз – легке подразнення, але також через неправильне їх використання можуть виникати і більш серйозні захворювання, які можуть навіть призвести до погіршення і втрати зору. Наприклад, мікробний кератит – запалення рогівки, що виникає через мікроби, що потрапляють в очі – частіше зустрічається у людей, що користуються лінзами.

Щоб мінімізувати ризик появи проблем зі здоров'ям очей, купуйте високоякісні лінзи, а також дотримуйтесь наступних рекомендацій лікарів-офтальмологів.

Ретельно мийте руки. Як усі ми знаємо, на них збирається безліч бактерій і мікробів, тому мийте руки кожен раз, перш ніж одягти або зняти лінзи. При цьому користуйтеся прозорим милом, що не містить кремів і лосьйонів, і ретельно сушіть руки.

Регулярно очищуйте контейнер для лінз. Недостатня гігієна збільшує ризик зараження контейнера для лінз мікробами. Дослідження показали, що люди, які регулярно не очищують і не просушують контейнер від контактних лінз, а також не миють руки з милом перед їх використанням, значно підвищують ризик розвитку у контейнерах мікроорганізмів. Щоб очистити контейнер, протріть його чистим пальцем, а потім сполосніть свіжим розчином. Витріть насухо за допомогою серветки і поставте на серветку догори дном (кришечки теж) до тих пір, поки не будете знімати лінзи ввечері. Оновлюйте контейнер для лінз кожні три місяці.

Не доливайте розчин для лінз. Завжди кладіть контактні лінзи в свіжий розчин. Якщо ви просто доллєте свіжого розчину до того, що вже є в контейнері, або вимиєте лінзи під проточною водою, то ризикуєте «заробити» акантамебний кератит. Це рідкісне, але дуже хворобливе ускладнення, яке, до того ж, складно лікується.

Не купуйте контактні лінзи без рецепту. Багато хто думає, що якщо лінзи декоративні, а не для зору, їх можна купити і носити без попередньої консультації лікаря. Насправді поверхня очей у кожного з нас унікальна, тому і лінзи, навіть декоративні, потрібно підбирати індивідуально. А значить, якщо ви не хочете нашкодити очам, без консультації офтальмолога ніяк не обійтися.

Запитайте у свого лікаря, чи можете ви спати в лінзах. Сон в контактних лінзах збільшує ризик очних інфекцій приблизно в 10 разів, тому спати в них навіть час від часу не рекомендується. Однак є лінзи, які можна не знімати вночі, але в цьому випадку ви повинні проконсультуватися з лікарем-офтальмологом і регулярно у нього перевірятися.

Не купайтеся в контактних лінзах. Не приймайте душ або ванну в лінзах, а також не ходіть в них в басейн. У воді завжди є мікроорганізми, які можуть викликати очну інфекцію, тому вона ні в якому разі не повинна потрапляти на лінзи.

Обновляйте лінзи вчасно. Контактні лінзи потрібно міняти регулярно: деякі можна одягти лише раз, інші – носити тиждень, треті – місяць. Винятком є дихаючі лінзи, які носяться набагато довше і які можна оновлювати лише раз на рік. Носіння лінз довше призначеного може викликати не тільки дискомфорт, але і захворювання очей.

Регулярно перевіряйтеся у лікаря. Навіть якщо ваші очі почувають себе добре, відвідуйте офтальмолога регулярно. Деякі проблеми або захворювання очей через лінзи можуть бути виявлені під час огляду, ще до того, як з'являються перші симптоми. Якщо ж у вас очі почали свербіти, червоніти, сльозитися, відразу ж зніміть лінзи і сходіть на консультацію до лікаря.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас