Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Батьківство в цифрову епоху: як збалансувати час спілкування дитини з гаджетами?

Батьківство в цифрову епоху: як збалансувати час спілкування дитини з гаджетами?
 

Як батьки, ви напевно знаєте, що гаджети можуть стати причиною нескінченних суперечок з дитиною. Але вони ж можуть бути і дуже корисними, тому відмовлятися від них ні в якому разі не варто. Потрібно лише знайти правильний баланс, і тоді від сучасних цифрових технологій ваше чадо буде отримувати максимум користі!

Звичайно ж, в сучасному світі без, хоча б найелементарніших, гаджетів не обійтися. І якщо ваш малюк вже досяг шкільного віку, ви напевно захочете заглянути в інтернет магазин телефонів і вибрати йому простий, але надійний гаджет для зв'язку. Так робить більшість сучасних батьків. Але справа в тому, що навіть найпростіший телефон зараз може захопити дитину на години марного проведення часу за синім екраном. Як з цим боротися? – Знайдіть золоту середину!

Як збалансувати час дитини за гаджетами?

Говоріть і слухайте

Надмірне спілкування з гаджетами – це не здорово для кожного з нас, а особливо для дітей. Якщо вони будуть весь час просиджувати за телефоном або комп'ютером, вони просто не встигатимуть нормально вчитися, відпочивати, займатися фізичною активністю, спілкуватися з живими людьми. Поговоріть з дитиною і вислухайте її – обговоріть тему гаджетів по-дорослому.

Знайдіть правильний баланс

Поговоривши з чадом, постарайтеся домовитися про конкретні обмеження щодо гаджетів і того, скільки часу з ними можна проводити. Крім цього обговоріть і обов'язковість фізичної активності і живого спілкування, а також передбачте достатньо часу на сон і відпочинок. Такий баланс знайти може бути непросто, адже навіть життя школяра зараз неймовірно завантажене. Але знайшовши цю золоту середину і склавши здоровий розклад дня школяра, ви можете бути впевнені в тому, що все це, включаючи і час з гаджетами, приносить йому користь.

Знайомтеся з Інтернетом разом

З маленькими дітьми знайомство з Інтернетом потрібно починати разом, під наглядом. Неважливо, чи дивиться малюк улюблений мультик, чи грає в навчальну гру, він не повинен випадково натиснути на посилання і нарватися на «поганий» контент. Тому постарайтеся зробити все, що залежить від вас, як батьків – налаштувати доступ і обмеження на комп'ютері і гаджетах в вашому домі, розповісти про безпеку в Мережі і завжди стежити за тим, що дитина робить в Інтернеті і по яких сайтах «ходить».

Подавайте приклад

Намагайтеся бути прикладом для своїх дітей, в тому числі і щодо спілкування з гаджетами. Якщо ви хочете, щоб дитина вечеряла без телефону, значить, і свій залишайте на цей час в іншій кімнаті. Не хочете, щоб вранці насамперед чадо бігло до екрану комп'ютера? Утримайтеся від цього і самі. Всі правила, які ви встановлюєте щодо гаджетів в будинку, повинні стосуватися і вас.

Проводьте час всією родиною

Разом дивіться мультики і фільми, грайте разом в ігри на комп'ютері або приставці – перетворіть проведення часу за синім екраном в ще один вид веселого сімейного дозвілля!

Пам'ятайте, що є різниця

Пам'ятайте, що є різниця в тому, як дитина проводить час за синім екраном. Наприклад, листання інстаграму не принесе ніякої користі на відміну від навчальних ігор, перегляду відео, яке допоможе отримати нові знання та навички, або спілкування з друзями. Тому намагайтеся відстежувати, що саме чадо робить, спілкуючись з гаджетами.

Навчайтеся

Сучасна система освіти розрахована в тому числі і на самостійне навчання школярів. І якщо ваше чадо не любить читати книжки, можливо, знаходити цікаву інформацію на потрібні теми в Інтернеті йому буде куди цікавіше. Крім того, до цього процесу можна підключити і всілякі навчальні ігри та програми, які зроблять навчання цікавішим, а час, що проводиться за екраном – максимально корисним.

Не переживайте

Багато ігр та програм чомусь вчать дитину, інші – ні, а просто розважають, але це теж нормально. Всім нам потрібен час на відпочинок. Ви можете відпочивати за чашкою чаю і улюбленим серіалом, а чаду може подобатися грати в безглузду гру на телефоні. В цьому немає нічого поганого, якщо час, що проводиться з гаджетами, збалансовано.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас