Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

10 поширених помилок, які роблять пари, намагаючись зачати дитину (частина 2)

10 поширених помилок, які роблять пари, намагаючись зачати дитину (частина 2)
 

У минулій частині статті ми розглянули помилки, які заважають швидше зачати дитину, пов'язані з сексом. Тепер же поговоримо про здоров'я...

Помилка No.4: Думати, що проблема в жінці і її здоров'ї

Коли у пари не виходить зачати дитину, багато людей (включаючи і саму пару) відразу ж вважають, що причина невдач – в фізичному здоров'ї жінки. Чоловіки рідше думають або не хочуть думати, що щось не так з ними. Насправді ж припускати потрібно і проблеми з жіночим здоров'ям, і з чоловічим, і у обох партнерів, а також іноді це може бути просто нез'ясовне безпліддя.

Приблизно в половині випадків безпліддя пов'язане з жіночим здоров'ям, в 40% - з чоловічим, а в 10% випадків ні з тим, ні з іншим. Тому при невдалих спробах завагітніти перевіритися варто обом партнерам.

Помилка No. 5: Невірно визначена овуляція

Визначити овуляцію точно може бути досить складно. Багато жінок слідують календарному методу, вважаючи, що овуляція настає через 14 днів після менструації, але ж довжина циклу у всіх різна. Крім того, овуляція не завжди з'являється в один і той самий день циклу, її графік також можна назвати «плаваючим».

Багато жінок також вважають, що можуть визначити овуляцію за симптомами. Якщо ви уважні до свого організму, то можете помітити такі ознаки, як більш рясні виділення, схожі на яєчний білок, за кілька днів до овуляції. Але багато жінок пропускають цей симптом або приймають інші зміни у виділеннях за ознаку овуляції. У будь-якому випадку, фахівці рекомендують не гадати, а купити спеціальний тест на овуляцію в аптеці.

Помилка No. 8: Відразу ж бігти до фахівця

Після двох-трьох місяців невдалих спроб завагітніти легко запанікувати. Та це не означає, що ви тут же повинні бігти до фахівця з безплідності. Навіть в ідеальних умовах абсолютно фертильним парам може знадобитися кілька місяців на те, щоб зачати дитину. Якщо вам менше 35, у вас регулярний цикл і немає ніяких проблем зі здоров'ям, які можуть вплинути на вашу фертильність, експерти рекомендують почекати близько року.

Помилка No. 9: Довго не звертатися за допомогою

У деяких же випадках звернутися до лікаря, що спеціалізується на проблемах безпліддя, краще раніше, ніж пізніше. Наприклад, якщо вам більше 35 років, звернутися до такого фахівця варто вже після півроку невдалих спроб завагітніти. Або ж, якщо ви молоді, але у вас нерегулярний цикл, якщо є історія захворювань, що передаються статевим шляхом, запальних захворювань таза, позаматкової вагітності або будь-яких інших проблем зі здоров'ям, які можуть негативно позначитися на фертильності або вагітності – в цих випадках звернутися до фахівця краще відразу ж.

Помилка No. 10: Нехтувати загальним здоров'ям

Часто, плануючи вагітність, пари фокусуються на своєму репродуктивному здоров'ї, забуваючи про загальний стан здоров'я. Все починає крутитися навколо цервікального слизу, кількості сперматозоїдів і регулярного сексу. Але вам так само важливо звернути увагу і на своє загальне здоров'я, тому що такі проблеми, як зайва або недостатня вага, куріння, стрес і прийом деяких медикаментів також можуть негативно позначатися на вашій фертильності.

Тому перш, ніж планувати вагітність, дуже бажано обстежитися і жінці, і чоловікові, щоб дізнатися, що може вплинути на ваші плани – перешкодити завагітніти або виносити малюка.

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас