Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як допомогти дитині, яка подавилася: надаємо першу допомогу

Як допомогти дитині, яка подавилася: надаємо першу допомогу
 

Як розпізнати, що дитина задихається?

Якщо немовля кашляє, плаче і дихає, дайте йому можливість самому викашляти те, чим воно подавилося. Це легка ступінь удушення, з якою найефективніше впорається кашель. Якщо ж малюк не може кашляти, дихати, плакати або говорити, це вже небезпечніше – малюк може задихатися. В цьому випадку ви повинні зуміти швидко дістати те, чим дитина подавилася, щоб звільнити дихальні шляхи.

З чого почати?

Батьки, які відвідували курси першої допомоги, напевно згадають те, що там вчили. Більшість же батьків до таких ситуацій не підготовлені, і їм потрібно зробити наступне... Покладіть немовля на передпліччя по всій довжині обличчям вниз так, щоб долонькою підтримувати його голівку. Іншою рукою вдарте його 5 раз по спині між лопатками. Після кожного удару дивіться, чи не звільнилися дихальні шляхи. Не суньте пальці в рот немовляті, якщо тільки ви не впевнені на 100%, що зможете дістати те, що застрягло у нього в горлі, інакше ви можете проштовхнути його ще далі.

Якщо хлопки по спині не допомогли, переходьте до натискання на груди. Покладіть немовля на спину на рівну поверхню або точно так само уздовж своєї руки і натисніть на груди не більше 5 раз. Робіть це двома пальцями і натискайте на груди дитини на ширину пальця нижче сосків. Кожен раз намагайтеся проштовхнути те, чим малюк подавився, а не робіть п'ять поштовхів на автоматі. І кожен раз перевіряйте, чи не можете ви вже витягнути те, що заважає дитині дихати.

Що робити, якщо це не спрацювало?

Якщо дитина до сих пір задихається, телефонуйте в швидку. При цьому не залишайте немовля одне, воно постійно має бути поруч з вами. Поки чекаєте на швидку допомогу, продовжуйте хлопати по спині і натискати на груди. Або, якщо причини задихатися у малюка вже немає, але він все одно погано дихає або без свідомості, починайте СЛР (серцево-легеневу реанімацію).

Як зробити СЛГ немовляті

Покладіть малюка на спину на рівній поверхні, акуратно підніміть підборіддя і за лобик злегка відхиліть його голову назад, щоб звільнити дихальні шляхи. Іноді достатньо тільки цього, тому прислухайтеся, чи не з'явилися звуки ковтання повітря або дихання. Перевіряйте пульс немовляти на шиї або лікті. Якщо дитина все ще не дихає, і пульсу немає, а її губи починають синіти, починайте робити штучне дихання рот в рот.

Спочатку перевірте, щоб в дихальних шляхах крихітки не було перешкоди. Потім глибоко вдихніть і, щільно закривши ніс дитини, плавно через рот запустіть повітря в її легені. Дивіться на груди немовляти, вони повинні при цьому піднятися. Як тільки вони почнуть підніматися, припиняйте вдихати і дайте повітрю вийти. Зробіть це 5 разів.

Потім зробіть 30 натисків на груди. Робити це потрібно обов'язково на твердій рівній поверхні. Знайдіть середину грудей немовляти – рівно посередині між сосками і на ширину одного пальця над ними. Двома пальцями, м'яко і акуратно натискайте на грудну клітку, на третину її глибини, швидко і ритмічно 30 разів. Після цього два рази зробіть штучне дихання, а потім повторіть натискання, знову штучне дихання і т.д. Робіть це, поки не приїде швидка.

Після відновлення...

Незалежно від того, чи повністю відновився малюк після інциденту, обов'язково покажіть його лікареві. Кожна дитина, якій робили натискання на грудну клітку, має пройти огляд у лікаря. Також пам'ятайте, що те, чим подавилася дитина, може залишитися і стати причиною проблем в майбутньому. Якщо ж дитина вже дихає, але кашляє або важко ковтає, вам все одно потрібно негайно звернутися до лікаря.

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас