Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як пов´язані здоров´я ротової порожнини і загальний стан здоров´я?

Як пов´язані здоров´я ротової порожнини і загальний стан здоров´я?
 

Ваш стоматолог напевно не раз говорив вам про те, що турбота про здоров'я зубів і ротової порожнини важлива не тільки з естетичної точки зору, а й необхідна для вашого загального здоров'я. І тим не менше, коли ми думаємо про своє здоров'я, рот – не перше, що приходить нам на думку. Однак здоров'я ротової порожнини і загальне здоров'я пов'язані між собою набагато тісніше, ніж здається.

Ротова порожнина - «ворота» в наш організм

Згідно з висновками вчених, не потрібно розділяти здоров'я ротової порожнини і загальне здоров'я, як різні поняття. Виконуючи, так би мовити, функцію «воріт» в наш організм, ротова порожнина не тільки реагує на те, що відбувається зовні, але і відображає стан організму зсередини. Ви просто не можете бути здорові, якщо здоров'я ротової порожнини залишає бажати кращого.

Тому, як би ви не боялися стоматологів, знайдіть для себе хорошу клініку, як сучасна стоматологія Olanko dental studio, і відвідуйте зубника хоча б для консультації раз на півроку. Ми ж далі розповімо про те, як здоров'я вашої ротової порожнини може бути пов'язано з серйозними хронічними захворюваннями.

Зв'язок періодотиту з серйозними хронічними захворюваннями

Не тільки захворювання і прийом медикаментів можуть відбиватися на здоров'ї вашої ротової порожнини, але і її стан може впливати на ваше загальне здоров'я. Особливо ж це стосується захворювань ясен і періодонтиту зокрема.

Діабет

Чи знали ви, що від захворювань ясен страждають 22% людей з діабетом? Діабетики сильніше за інших людей схильні до періодонтиту, так як їхній організм не здатний адекватно з ним боротися. Однак, в той самий час, бактерії з ротової порожнини можуть впливати на рівень цукру в крові і викликати його скачки, через що справлятися з діабетом може бути складніше.

Хвороби серця

Лікарі поки не знають, чому саме, але захворювання ясен і серця завжди йдуть рука об руку. Насправді 91% сердечників страждає від захворювань ясен. Поки що вважається, що сполучна ланка тут – запалення.

Рак

Ця статистика може вас здивувати, але вчені з'ясували, що чоловіки з захворюванням ясен на 54% більше схильні до розвитку раку підшлункової, на 49% - до раку нирок і на 30% - до раку крові. Гірше того, лікування раку, як правило, сильно відбивається на здоров'ї ротової порожнини: хіміотерапія і радіація можуть стати причиною появи виразок у роті, чутливості ясен і щелеп, сухості в роті і лицьових болів.

Інші ускладнення

Також періодонтит пов'язують з інсультом, захворюваннями нирок, остеопорозом, деякими хворобами легень і ревматоїдним артритом. А майбутні матусі із захворюваннями ясен схильні до передчасних пологів і народження дітей з малою вагою.

Здоров'я ротової порожнини – в ваших руках!

Як бачите, зв'язок між здоров'ям ротової порожнини і загальним здоров'ям досить тісний. Саме тому так важливо регулярно ходити до дантиста на огляд. Гарні ж новини в тому, що більшість захворювань зубів і ротової порожнини повністю виліковні. Але щоб не допускати таких неприємностей, чистіть зуби двічі на день, користуйтеся ниткою і ополіскувачем і не пропускайте планові відвідування стоматкабінету!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас