Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому варто дозволити дитині вибирати собі іграшки?

Чому варто дозволити дитині вибирати собі іграшки?
 

Коли у вас з'являються діти, ваш будинок перетворюється на справжню скарбничку іграшок. Там – м'які ведмедики і зайчики, тут – музичні інструменти, усюди конструктори тощо. Ми всі з радістю дивимося, як дитина з любов'ю ставиться до своїх іграшок. Однак є різниця між іграшками, які ми вчимо малюка любити, і тими, які він дійсно собі хоче. А чи знали ви, що існує справжній зв'язок між іграшками дитини і тим, як формується її майбутнє?

Чому варто дозволити дитині вибирати собі іграшки

Всі діти індивідуальні. Так, вони можуть іноді поводитися стереотипно, а іноді і зовсім ні. І ви не повинні робити за них вибір, який диктує сучасне суспільство або бізнес. Навпаки, потрібно давати дитині можливість самостійно вивчати навколишній світ, досліджувати його і вибирати свої інтереси. Чадо самостійно прийматиме як стереотипні рішення, так і незвичні нам, дорослим. І саме поєднання і тих, і інших рішень робить кожного з нас особливим.

Багато сучасних магазинів дорікають за те, що вони поділяють свій товар на іграшки для хлопчиків і іграшки для дівчаток, а також рожевий і блакитний одяг. Але зайдіть в будь-який будинок, де живе малюк, і ви відразу ж зрозумієте, чи це хлопчик, чи дівчинка. Потяги, машинки, конструктори будуть говорити про хлопчика, а рожеві ляльки, м'які іграшки та посудка – про дівчинку.

Насправді ж, все, що знає ваша дитина – це чи подобається йому іграшка, чи ні. При цьому чадо може насолоджуватися грою абсолютно з будь-якими іграшками, незалежно від їхнього забарвлення або гендерного призначення. Лише деякі дітлахи відразу поводяться гендерно-специфічно.

Свобода у виборі іграшок стимулює розвиток дитячої уяви

Ігри на уяву – життєво важлива частина розвитку дитини. Згідно з дослідженнями, гендерно-орієнтовані іграшки грають важливу роль в соціалізації і формують сприйняття гендерних ролей, якими діти користуються в дорослому житті.

Простіше кажучи, батьки, яким «незручно» дивитися на те, як їхній син грає з лялькою або посудом, в результаті обмежують його від таких професій, як перукар, модельєр, кухар і т.д. Те ж саме стосується і дівчаток, які могли б стати успішними інженерами або професійними атлетами.

Ви, як батьки, повинні дати дитині можливість розвиватися у всіх напрямках, шукати свій талант, улюблене заняття, яке в майбутньому може подарувати успіх, почуття реалізованості та задоволеності життям (чого, погодьтеся, багатьом нам дуже не вистачає).

Допомагаємо вибрати іграшку дитині

Давайте будемо реалістами, малюки – всього лише малюки. Вони грають будь-якою вподобаної іграшкою, використовуючи свою уяву. Вибираючи нову іграшку, ви, як батьки, повинні обмежуватися тільки якістю її матеріалів і безпекою для віку вашого малюка. А ось забарвлення і тип іграшки малюк може обрати сам – не варто його обмежувати. Адже такі обмеження у виборі іграшки будуть обмежувати чадо в майбутньому, додаючи комплексів, недоречних принципів тощо.

Висновок

Вибираючи іграшки дитині, батьки повинні дотримуватися своїх інтересів і цінностей, щоб передати їх дитині. Проте, іграшки малюка повинні бути максимально різноманітними, щоб подарувати чаду поштовх до всебічного розвитку, пізнання світу і формування тієї самої унікальної особистості, якою він стане, коли виросте.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас