Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що треба знати про Великодній піст?

Що треба знати про Великодній піст?
 

Ви вперше вирішили постити, але не знаєте, з чого почати? А що знаєте про Великодній піст взагалі? Для чого він? Як себе треба поводити? Які існують заборони? Це ще не повний перелік питань, які промайнули у вас в голові при думці про піст. Спробуємо розібратися! Великий піст цьогоріч розпочався 11 березня і триватиме 48 днів – до 27 квітня.

Трохи історії

Будь-який піст є духовною та фізичною підготовкою до свята. Великодній піст готує нас до Воскресіння Христового – Великодня. Його варто розцінювати як вимушене обмеження в їжі та комфорті, намагання розділити долю Христа під час його поневірянь пустелею. І тоді, і зараз духовна їжа – головна підтримка організму.

Перший тиждень називається Чистою седмицею, під час якого раніше вживали переважно солону, квашену їжу та рибу. Впродовж Другої седмиці дівчата працювали над своїм вінчальним одягом. Хрестопоклонними є третій і четвертий тижні – протягом їх з пісного тіста випікали хрести та освячували. Наступний тиждень – Похвальна седмиця. А вже шостий тиждень – Вербний.

Мета посту

Головною метою посту є заглиблення в себе. Очищення фізичної оболонки тіла та зменшення пристрастей до їжі дає змогу більше зосередитися на своїх думках та вчинках, можливо, покаятися в гріхах та обміркувати саму сутність життя, вдосконалити свої відносини з Богом та покращити стосунки з людьми.

Духовні обмеження

Почати піст бажано зі сповіді та причастя. Намагайтеся більше звертати увагу на потреби людей навколо вас та по можливості допомагати їм. Спробуйте обмежити свої шкідливі звички – піст дуже вдалий час кинути паління, або іншу звичку, що шкодить вашому здоров’ю. Обмежте свої тілесні задоволення, влаштування вечірок, вживання спиртного. Намагайтеся раз на тиждень сходити до церкви, помолитися. Старайтеся уникати поганих думок та вчинків, брехні.

Обмеження в їжі

М’ясна їжа та тваринні жири – головна відмова під час посту. Але ви маєте обов’язково харчуватися повноцінно та різноманітно, щоби не нашкодити здоров’ю. Молочні продукти та яйця, їжа швидкого приготування (так звана «вулична»), а також здобна випічка, алкоголь та тютюнові вироби теж під забороною. Ретельно підбирайте продукти харчування. Скласти раціон допоможе календар харчування, в якому описано на кожен день, що дозволено їсти.

Після посту старайтеся вводити продукти, від яких відмовлялись, поступово, щоб уникнути стресу у шлунково-кишковому тракті. Це дозволить вам зробити піст корисним для здоров’я. Не забувайте, що хворим, вагітним і дітям постити не рекомендують.

Дотримання Великоднього посту – чудова можливість ознайомити дітей з історією і метою пощення, і показати на власному прикладі, як необхідно поводитися. Успіхів вам!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас